Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyediakan Ayam Salai & Belimbing Buluh Masak Lemak Cili Api N9 yang mana Anti Gagal Untuk Keluarga di Rumah

Ayam Salai & Belimbing Buluh Masak Lemak Cili Api N9.

Awak mencari idea resipi ayam salai & belimbing buluh masak lemak cili api n9 khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun ayam salai & belimbing buluh masak lemak cili api n9 yang sedap betul punya wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari ayam salai & belimbing buluh masak lemak cili api n9, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan layanlah. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan ayam salai & belimbing buluh masak lemak cili api n9 sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu berkhidmat khas.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal untuk membuat ayam salai & belimbing buluh masak lemak cili api n9 siap dibuat. Anda dapat membuat Ayam Salai & Belimbing Buluh Masak Lemak Cili Api N9 memakai 11 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke menyediakan Ayam Salai & Belimbing Buluh Masak Lemak Cili Api N9:

  1. Gunakan 1 inci halia.
  2. Siapkan 1 inci kunyit hidup.
  3. Siapkan 8 biji cili padi.
  4. Siapkan 1 batang serai (dititik).
  5. Gunakan 2 cawan air.
  6. Siapkan 1/2 cawan santan kotak.
  7. Gunakan 4 ketul ayam.
  8. Gunakan 1/2 tsp garam.
  9. Ambil 1 tsp stok ayam.
  10. Menyediakan Secubit gula.
  11. Menyediakan Daun kunyit simpul (kita guna daun kari).

Langkah-langkah sediakan Ayam Salai & Belimbing Buluh Masak Lemak Cili Api N9:

  1. Kita beli dari seller di Negeri Sembilan. Selain ayam, ada itik dan daging juga. Bau memang sedap, salai asli. Simpan tempat beku, defrost sebelum masak. Tak perlu cuci..
  2. Tumbuk halia, kunyit dan cili padi. Tambah atau kurang kan cili ikut kepedasan sendiri..
  3. Didihkan air, masukkan bahan tumbuk dan serai..
  4. Masukkan daun kunyit, santan dan ayam. Kacau selalu. Masukkan garam, stok ayam dan gula ikut citarasa. Akhir sekali belimbing segar. Nota = Tak perlu asam keping sebab belimbing akan beri rasa masam pada kuah.. Ayam Salai & Belimbing Buluh Masak Lemak Cili Api N9
  5. Tak perlu lama, 10 saat boleh tutup api..

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu pasukan kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan tinggi kami, telah di proses Ayam Salai & Belimbing Buluh Masak Lemak Cili Api N9 yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu enak untuk keluarga/kawan atau menjadi idea dalam menjual makanan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.