Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyiapkan Lontong Bersama Sambal Kacang yang mana sedap Untuk Famliy di Rumah

Lontong Bersama Sambal Kacang.

Awak mencari idea resipi lontong bersama sambal kacang khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun lontong bersama sambal kacang yang sedap semestinya mempunyai wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari lontong bersama sambal kacang, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan lontong bersama sambal kacang yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu berkhidmat spesial.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal untuk membuat lontong bersama sambal kacang siap dibuat. Anda boleh sediakan Lontong Bersama Sambal Kacang menggunakan 19 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke membuat Lontong Bersama Sambal Kacang:

  1. Ambil Bahan bahan:.
  2. Gunakan 4 bungkus Nasi impit yang direbus.
  3. Siapkan 1/4 biji kubis bunga.
  4. Gunakan 1/4 biji sengkuang – potong panjang.
  5. Menyediakan 1 batang lobak – potong panjang.
  6. Siapkan 6 batang kacang panjang.
  7. Siapkan 1 biji kentang – potong 8.
  8. Ambil 2 keping fucuk – rendam dan potong kecil.
  9. Siapkan 1 ikat soo hoon – rendam dan potong.
  10. Menyediakan 1 keping tempe – potong dadu besar dan goreng.
  11. Gunakan 6 biji tauhu kering – dah goreng baru potong 2.
  12. Ambil 2 batang cili merah – hiris.
  13. Menyediakan 2 batang serai – ketuk.
  14. Siapkan 1 sudu besar udang kering.
  15. Ambil 1 genggam ikan bilis direndam.
  16. Ambil 2 genggam udang hidup.
  17. Gunakan 1 santan kotak.
  18. Gunakan Garam secukup rasa.
  19. Siapkan Serbuk kunyit.

Langkah-langkah sediakan Lontong Bersama Sambal Kacang:

  1. Bahan kisar: 8 ulas bawang merah 1 inci kunyit hidup 2 sudu besar udang kering – rendam dan tos Cara cara: Masak bahan kisar dan serai bersama air sehingga mendidih supaya bahan kisar masak sepenuhnya..
  2. Tambahkan air secukupnya ke dalam kuali dan biarkan sehingga ianya mendidih lagi. Masukkan semua bahan dan sayur yang jenis keras sehingga sayur jadi lembut..
  3. Masukkan santan dan kacau rata supaya ianya tidak berketul. Masukkan pula udang serta sedikit serbuk kunyit bagi mencantikkan warna..
  4. Akhir sekali masukkan cili merah, tauhu dan tempe yang digoreng. Masukkan garam dan sesuaikan rasa dan kepekatan. Terus dikacau kuahnya selepas beberapa minit api ditutup. Siap untuk dihidangkan😋.
  5. Untuk sambal kacang, cekur digoreng dahulu kemudian dikisar bersama cili kering dan bawang halus..
  6. Kemudian Kacang tanah di goreng dahulu, setelah itu dikisar halus. Tumis bahan-bahan cili yang dikisar tadi setelah masak tumisan tersebut boleh la bubuh kacang tanah yang dikisar tadi. Bubuh air, garam, gula serta secukup rasa. Bila dah pekat boleh la dimatikan api. Siap untuk dihidang bersama lontong tadi..

Terima kasih untuk membaca resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan tinggi kami, telah di proses Lontong Bersama Sambal Kacang yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu enak untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi idea dalam menjual makanan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.