Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyediakan Gulai Lemak Ayam Pucuk Ubi Dan Belimbing Buluh yang mana sedap Untuk Keluarga di Rumah

Gulai Lemak Ayam Pucuk Ubi Dan Belimbing Buluh.

Awak mencari idea resipi gulai lemak ayam pucuk ubi dan belimbing buluh khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun gulai lemak ayam pucuk ubi dan belimbing buluh yang sedap semestinya mempunyai wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari gulai lemak ayam pucuk ubi dan belimbing buluh, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau hendak sediakan gulai lemak ayam pucuk ubi dan belimbing buluh yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu melayan khas.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal untuk membuat gulai lemak ayam pucuk ubi dan belimbing buluh siap dibuat. Anda boleh membuat Gulai Lemak Ayam Pucuk Ubi Dan Belimbing Buluh memakai 14 jenis bahan dan 3 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam membuat Gulai Lemak Ayam Pucuk Ubi Dan Belimbing Buluh:

  1. Siapkan 16 ketul ayam.
  2. Ambil 1 labu bawang merah bombay*.
  3. Menyediakan 2 biji bawang merah*.
  4. Gunakan 5 ulas bawang putih*.
  5. Gunakan 1 1/2 inci kunyit hidup*.
  6. Gunakan 9 biji cili kering (digunting serong dan direbus-lembut)*.
  7. Siapkan 2 batang serai (diketuk).
  8. Siapkan 3 cawan air.
  9. Siapkan 1 1/2 cawan santan pekat.
  10. Siapkan 1 mangkuk besar pucuk ubi (diramas2 dan dibasuh).
  11. Gunakan 13-15 biji belimbing buluh (saiz kecil).
  12. Menyediakan 3 1/2 sudu kecil garam.
  13. Siapkan 1 1/2 sudu kecil serbuk perasa Nazri.
  14. Siapkan Minyak untuk menggoreng terendam.

Jalan membuat Gulai Lemak Ayam Pucuk Ubi Dan Belimbing Buluh:

  1. Perap ayam bersama 1/2 sudu kecil garam dan sedikit kunyit. Panaskan minyak dan goreng ayam separuh masak sahaja..
  2. Kisar halus bahan-bahan bertanda *. Masukkan bahan kisar, serai, air dan ayam tadi ke dalam periuk. Hidupkan api masak hingga menggelegak. Masukkan pucuk ubi.. Gulai Lemak Ayam Pucuk Ubi Dan Belimbing Buluh
  3. Masak hingga ayam empuk dan pucuk ubi lembut. Masukkan santan, belimbing buluh, garam dan serbuk perasa Nazri. Kacau rata, biarkan sebentar dan tutupkan api. Boleh la dihidangkan.. Gulai Lemak Ayam Pucuk Ubi Dan Belimbing Buluh
    Gulai Lemak Ayam Pucuk Ubi Dan Belimbing Buluh

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah sediakan gulai lemak ayam pucuk ubi dan belimbing buluh boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.