Resipi Lezat

Idea Resipi Membuat Rojak Betik Kelantan yang mana Sangat lazat Untuk Famliy di Rumah

Rojak Betik Kelantan.

Awak mencari idea resipi rojak betik kelantan khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun rojak betik kelantan yang sedap semestinya memiliki wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari rojak betik kelantan, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan rojak betik kelantan sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi melayan khas.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal dalam mengolah rojak betik kelantan siap dibuat. Anda boleh sediakan Rojak Betik Kelantan menggunakan 10 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam menyediakan Rojak Betik Kelantan:

  1. Siapkan 1/2 biji betik muda @ 4 cawan betik muda diracik.
  2. Ambil 1 biji timun dibuang biji, diracik.
  3. Siapkan 3 ekor ikan kembung saiz besar/ikan selayang.
  4. Menyediakan 8 biji cili padi merah.
  5. Gunakan 1 sb cili kering kisar.
  6. Menyediakan 1/2 ketul gula kerek/nise kelantan/gula merah.
  7. Ambil 1 st garam.
  8. Ambil 1 st belacan.
  9. Gunakan 4 sb asam jawa dibancuh dengan air.
  10. Siapkan Air secukupnya.

Langkah-langkah membuat Rojak Betik Kelantan:

  1. (1) Rebus ikan. Ambil isinya. (2) racik betik muda dan timun(3) sangai cili kisar.
  2. Blend tanpa air isi ikan, cili, dan belacan. Campurkan ke dlm 1/4 bhgn betik yg diracik. Tambahkan gula manisan yg disagat dan garam. Gaul rata..
  3. Bancuh air asam jawa dgn air panas/air masak. Campurkan ke dlm betik tadi. Tambahkan air masak untuk mendapatkan kepekatan kuah yg disukai. Biasanya tak terlalu pekat atau tak terlalu cair. Kacau rata. Perasakan semula dan sesuaikan rasa masam, manis dan pedas..
  4. Hidangkan bersama separuh lagi betik yg diracik bersama keropok kembang..
  5. P/s: ➡️resepi asal sebenarnya, kuah isi ikan tidak dicampur dgn betik. Kuah ikan dimasak ala2 kuah laksa tanpa santan. Kuah dicedok ke atas betik. ➡️uchu tak campur timun sebab betik dah byk dan ikan pun secukupnya je yg ada..

Terima kasih untuk membaca resipi itu pasukan kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Rojak Betik Kelantan yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu enak untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi inspirasi untuk menjual makanan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.