Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyiapkan Kari Kepala Ikan Termudah yang mana sedap Untuk Keluarga di Rumah

Kari Kepala Ikan Termudah.

Sedang mencari idea resipi kari kepala ikan termudah khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun kari kepala ikan termudah yang sedap harusnya sih mempunyai wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari kari kepala ikan termudah, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan kari kepala ikan termudah yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, ciptakan kari kepala ikan termudah rumah sahaja. Kekal dengan bahan sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh membuat Kari Kepala Ikan Termudah menggunakan 17 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Kari Kepala Ikan Termudah:

  1. Gunakan 1 potong kepala ikan merah.
  2. Gunakan 4 ulas bawang merah.
  3. Siapkan 3 siung bawang putih.
  4. Siapkan 1 buah cili merah besar.
  5. Ambil 2 buah cili padi merah (sesuaikan).
  6. Siapkan 2 buah tomato.
  7. Ambil 1 paket kecil rempah kari ikan.
  8. Siapkan 1 sdt rempah halba campur.
  9. Siapkan 2 sdt garam.
  10. Menyediakan 2 sdt gula.
  11. Gunakan Secubit kecil ajino.
  12. Siapkan 1 inc halia.
  13. Gunakan 1 tangkai daun kari.
  14. Ambil 3 keping asam ATAU //.
  15. Ambil 4 sdm air asam jawa.
  16. Ambil 100 ml santan.
  17. Gunakan 400 ml air.

Jalan membuat Kari Kepala Ikan Termudah:

  1. Sediakan semua bahan. Bawang cili dan halia potong nipis, tomato belah 4 atau potong besar. Penggunaan cili padi boleh di sesuaikan pedasnya, tak pakai pun tak apa..
  2. Panaskan 4 sdm minyak masak, goreng bawang sehingga layu, masukkan halba campur. Goreng sampai naik bau. Kemudian tambahkan air dalam 1/2 cawan..
  3. Masukkan rempah kari. Kacau sampai nampak pecah minyak, kemudian tambahkan air.
  4. Masukkan kepala ikan, tomato, daun kari, gula garam ajino. Tunggu sehingga mendidih, kemudian masukkan asam keping / air asam dan santan. Aduk rata biar sebati. Tutup dan reneh dengan api kecil +- 10 menit. Masa ini lah kalau nak letak sayur boleh di masukkan..
  5. Buka penutup periuk, kacau perlahan dan Sesuaikan rasa ikut selera..
  6. Kari kepala ikan dah sedia untuk di hidangkan..

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah membuat kari kepala ikan termudah boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.