Resipi Lezat

Resipi Rumahan Membuat Ikan Kembung Masak Pindang yang mana Sempurna Untuk Famliy di Rumah

Ikan Kembung Masak Pindang.

Sedang mencari inspirasi resipi ikan kembung masak pindang khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun ikan kembung masak pindang yang sedap harusnya sih mempunyai wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari ikan kembung masak pindang, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya mau sediakan ikan kembung masak pindang yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi berkhidmat khas.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal untuk membuat ikan kembung masak pindang siap dibuat. Anda dapat sediakan Ikan Kembung Masak Pindang menggunakan 17 bahan dan 3 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Ikan Kembung Masak Pindang:

  1. Ambil 3 ekor ikan kembung.
  2. Menyediakan 1 biji bawang besar merah (dimayang).
  3. Gunakan 4 ulas bawang putih (dimayang).
  4. Siapkan 2 hirisan lengkuas.
  5. Gunakan Halia sebesar Ibu jari (dimayang).
  6. Menyediakan 3 batang serai (dihiris/diketuk).
  7. Siapkan 5-6 biji cili padi (diketuk hancur).
  8. Gunakan 1 biji cili masak (dibelah dua).
  9. Menyediakan Kunyit hidup sebesar Ibu jari (dihiris).
  10. Menyediakan 1-2 keping asam keping.
  11. Gunakan 1 sudu besar Serbuk kunyit.
  12. Menyediakan 1 sudu kecil garam.
  13. Menyediakan 2 helai simpulan daun kunyit.
  14. Gunakan 6 biji bendi.
  15. Ambil 2 biji tomato (dibelah 4 setiap biji).
  16. Gunakan 1-2 sudu besar minyak untuk menumis.
  17. Ambil 500 ml air panas.

Langkah-langkah sediakan Ikan Kembung Masak Pindang:

  1. Sediakan bahan-bahan. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, serai, kunyit hidup dan cili padi sehingga layu. Tuangkan air panas..
  2. Masukkan asam keping, kemudian disusuli dengan garam serta serbuk kunyit. Gaul rata dan perasakan secukupnya..
  3. Bila kuah sudah mendidih, masukkan ikan, daun kunyit, cili merah, tomato dan bendi. Biarkan sehingga ikan dan bendi benar- benar masak. Matikan api. Sedia dihidang!!.

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah sediakan ikan kembung masak pindang boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.