Resipi Enak

Resipi Rumahan Menyediakan Sayur Pucuk Ubi Kayu Tumis yang mana Anti Gagal Untuk Keluarga di Rumah

Sayur Pucuk Ubi Kayu Tumis.

Sedang mencari inspirasi resipi sayur pucuk ubi kayu tumis khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun sayur pucuk ubi kayu tumis yang sedap semestinya mempunyai wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari sayur pucuk ubi kayu tumis, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Kalau hendak sediakan sayur pucuk ubi kayu tumis sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, ciptakan sayur pucuk ubi kayu tumis rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh membuat Sayur Pucuk Ubi Kayu Tumis menggunakan 11 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Yang berikut cara untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke membuat Sayur Pucuk Ubi Kayu Tumis:

  1. Menyediakan Seikat pucuk ubi.
  2. Siapkan Bawang merah kecil 1 labu.
  3. Menyediakan 1 ulas Bawang putih.
  4. Ambil Ikan bilis ikut suka.
  5. Siapkan Cili merah besar sebiji.
  6. Ambil Cili merah kecil sebiji.
  7. Gunakan Halia sebesar ibu jari.
  8. Ambil 1 batang Serai.
  9. Gunakan Air secukupnya, jika nak kuah la.
  10. Menyediakan Serbuk perasa. Cukup rasa maggie.
  11. Ambil Garam sikit.

Langkah-langkah membuat Sayur Pucuk Ubi Kayu Tumis:

  1. Asingkan daun pucuk ubi daripada tangkai. Tumbuk semua daun ubi hingga halus atau ikut citarasa anda sendiri..
  2. Tumbuk bawang merah,bawang putih,halia,ikan bilis,cili hingga lumat tapi jangan terlalu halus..
  3. Tumiskan bahan² asas untuk memasak yang telah ditumbuk tadi. Setelah naik bau & warna agak kekuningan. Masukkan serai yang telah di tindik..
  4. Setelah naik bau bahan² di tumis. Masukkan pucuk ubi yang telah ditumbuk tadi. Kacau rata. Selepas tu masukkan air sedikit demi sedikit. Ikut citarasa korang. Biarkan sampai mendidih, pucuk ubi lembut. Pucuk ubi yang betul² masak & lembut akan bertukar warna daripada hijau tua kepada hijau army..
  5. Setelah mendidih, masukkan serbuk perasa & garam sedikit. Tadaaa kacau², lepas tu boleh dah tutup api. Sedia untuk dihidang..

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah membuat sayur pucuk ubi kayu tumis boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.