Laksa Johor Cara Saya 🤗😋.
Awak mencari inspirasi resipi laksa johor cara saya 🤗😋 khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun laksa johor cara saya 🤗😋 yang sedap betul mempunyai wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.
Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari laksa johor cara saya 🤗😋, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya mau sediakan laksa johor cara saya 🤗😋 yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi melayan khas.
Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, berbeza-beza laksa johor cara saya 🤗😋 rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh sediakan Laksa Johor Cara Saya 🤗😋 menggunakan 29 jenis bahan dan 8 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.
Bahan dan Perisa diperlukan dalam menyediakan Laksa Johor Cara Saya 🤗😋:
- Siapkan 1 bungkus spagetti, direbus el dente atau lembut terpulang.
- Gunakan 1 kilo ikan kembung dibersihkan, resepi asal guna ikan parang.
- Menyediakan 250 gram isi udang segar.
- Siapkan 1 paket kecil isi udang kering, rendam hingga lembut.
- Menyediakan 2 camca penuh isi kerisik.
- Ambil 1/2 inci lengkuas diketuk/ dititik.
- Menyediakan 3-4 keping asam gelugor/ asam keping.
- Siapkan 10 biji bawang merah kecil dikisar.
- Menyediakan 2 ulas bawang putih dikisar.
- Ambil 2 sudu besar serbuk cili.
- Gunakan 2 sudu besar serbuk kari ikan.
- Ambil 2 sudu besar serbuk perencah sup.
- Gunakan 2 liter santan segar.
- Ambil 1 genggam daun kesom.
- Gunakan 2 kuntum bunga kantan, belah dua.
- Siapkan Sedikit daun selasih / kalau ada.
- Gunakan Garam dan gula secukupnya.
- Ambil Air rebusan ikan dan udang.
- Gunakan Bahan Ulaman.
- Siapkan Taugeh dibuang ekor.
- Gunakan Kacang panjang dihiris halus.
- Menyediakan Daun kesom hiris halus.
- Gunakan Daun selasih hiris halus, takde pun takpe sebab saya tak suka bau daun selasih hahahaaaa.
- Siapkan Timun,ambil bahagian luar, buang empulur nya.
- Menyediakan Bawang besar hiris halus.
- Ambil Bahan – bahan lain.
- Siapkan Sambal belacan.
- Ambil Spagetti direbus.
- Ambil Limau kasturi secukupnya, belah dua.
Langkah-langkah membuat Laksa Johor Cara Saya 🤗😋:
- Untuk Kuah : Satukan serbuk kari ikan, serbuk cili dan serbuk perencah sup dan bahan kisar halus, satukan hingga menjadi pes rempah..
- Udang direbus, buang kulitnya, kisar halus, begitu juga dengan ikan kembung dan udang kering..
- Panaskan minyak dalam periuk,tumis lengkuas hingga harum dan masukkan pes rempah tadi.Masak hingga terbit minyak, api perlahan ye..
- Tuang santan dan stok air rebusan udang dan ikan.Kacau rata, masukkan isi ikan dan udang, udang kering, kacau hingga semua sebati, biar mendidih..
- Masukkan kerisik, asam gelugor, bunga kantan, daun kesom dan sedikit daun selasih.Kacau dan masak perlahan sehingga 45 min ke 1 jam..
- Masukkan garam dan gula, kacau dan rasa. Rasa dah okay, matikan api, ketepikan..
- Untuk laksa joho, ambil spagetti yang telah direbus tadi, tuang dalam pinggan, letak bahan hiasan dan tuang kuah..
- Buat sambal belacan : 5 biji cili merah besar, dan 6 biji cili padi merah, dan 1 inci belacan bakar. Tumbuk bersama sedikit garam dan perah limau, siap ❤️🤗😆 ayoh dicoba ya temen temen 🤤.
Terima kasih untuk menggunakan resipi itu kami tunjuk pada sini. Harapan kami, telah di proses Laksa Johor Cara Saya 🤗😋 yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu sedap untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi inspirasi bagi anda yang mahukan perniagaan masakan. Semoga berjaya!