Resipi Ala Mamak

Resipi Rendang Sate Daging

Rendang Sate Daging.

Sedang mencari inspirasi resipi rendang sate daging khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun rendang sate daging yang sedap betul memiliki wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari rendang sate daging, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mau sediakan rendang sate daging sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu melayan spesial.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk memproses rendang sate daging siap dibuat. Anda dapat sediakan Rendang Sate Daging memakai 16 bahan dan 5 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Rendang Sate Daging:

  1. Menyediakan 1 kg daging batang pinang.
  2. Ambil 5 biji bawang besar.
  3. Siapkan 5 ulas bawang putih.
  4. Menyediakan 2 inci halia.
  5. Gunakan 1 inci lengkuas.
  6. Menyediakan 3 batang serai.
  7. Ambil Segenggam lada kering (rendam sampai lembut).
  8. Gunakan 1 sudu besar biji ketumbar.
  9. Gunakan 1 sudu besar jintan manis.
  10. Gunakan 1 ketul kecil gula melaka.
  11. Ambil 3 sudu besar Rempah Sate Premix HEXA.
  12. Menyediakan Garam dan gula secukup rasa.
  13. Siapkan 1 asam keping.
  14. Gunakan Air secukupnya.
  15. Gunakan 1 kotak kecil santan.
  16. Gunakan 2 sudu besar kerisik.

Jalan sediakan Rendang Sate Daging:

  1. Kisar bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, Lada kering, biji ketumbar, jintan manis dan gula melaka sampai lumat. Masukkan bahan blender kedalam mangkuk berisi daging yg dah dipotong. Tambah rempah sate HEXA, perasakan garam dan gula secukup rasa..
  2. Kacau rata. Perap 3-4 jam atau semalaman dalam peti ais..
  3. Masukkan daging diperap kedalam kuali. Tambah air dan asam keping. Buka api, kacau sebati. Tutup kuali..
  4. Bila dah mendidih, daging mula mengecut, tambah santan. Kacau rata. Biar sehingga daging empuk. Boleh tambah air sikit demi sikit sambil dikacau sekali sekala sehingga kuah agak kering dan daging empuk. Tambah kerisik, kacau lagi. Kacau sehingga masak sekata..
  5. Ikut citarasa, jika suka basah, daging dah empuk boleh tutup api, jika suka kering, perlahankan api, kacau sehingga kering. Siap..

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah sediakan rendang sate daging boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.