Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyediakan Yaki Gyoza (dumpling) yang mana Sangat lazat Untuk Famliy di Rumah

Yaki Gyoza (dumpling).

Sekali lagi mencari inspirasi resipi yaki gyoza (dumpling) khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun yaki gyoza (dumpling) yang sedap betul punya wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari yaki gyoza (dumpling), pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau hendak sediakan yaki gyoza (dumpling) yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu berkhidmat khas.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk memproses yaki gyoza (dumpling) siap dibuat. Anda dapat sediakan Yaki Gyoza (dumpling) memakai 20 jenis bahan dan 10 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Yaki Gyoza (dumpling):

  1. Ambil 4 ketul bahagian dada ayam dikisar.
  2. Siapkan 1/2 biji bawang besar holand.
  3. Gunakan 2 ulas bawang putih diparut.
  4. Siapkan 1/2 sudu teh halia diparut.
  5. Gunakan 1/3 biji carrot di parut.
  6. Siapkan 1/2 ikat kucai dipotong.
  7. Ambil 1/2 cawan cendawan (xad stock).
  8. Menyediakan 1 sudu makan kicap cair.
  9. Gunakan 1 sudu makan cukuprasa.
  10. Menyediakan 1 sudu teh minyak bijan (jika ada).
  11. Menyediakan Sedikit lada putih dan lada hitam.
  12. Menyediakan Air untuk melekatkan kulit gyoza.
  13. Siapkan Bahagian kicap (pencicah).
  14. Ambil 2 sudu makan kicap cair.
  15. Siapkan 1 sudu makan kicap manis.
  16. Menyediakan 1 sudu makan air (+ jika perlu).
  17. Siapkan 1/2 sudu makan cuka.
  18. Siapkan 1 biji cili hijau.
  19. Gunakan Sedikit serbuk cili (jika mau).
  20. Gunakan Bijan.

Langkah-langkah membuat Yaki Gyoza (dumpling):

  1. Ayam saya kisar sendiri, sediakan kulitnya boleh dibeli di pasaraya..
  2. Cencangkan bawang besar dan parutkan bawang putih dan halia serta carrot..
  3. Potong halus daun kucai, pastu perasakan dengan kicap cair, secukuprasa ada minyak bijan boleh letak juga..
  4. Masukkan lada suluh dan hitam seterusnya kacau² biar mesra semuanya..
  5. Cara bungkus gyoza ni macam2 boleh buat, saya buat mcm karipap dlu lepastu guna celah ibu jari kedua2 tangan kepitkan sepeti ketam tu 🤣🤣 cara cepat..
  6. Buatlah sampai habis. Boleh dlm 30 biji klau tak salah..
  7. Cara buat yaki gyoza, panaskan minyak lalu masukkan gyoza biarkan bahagian bawah tu perang dan garing ya..
  8. Bila dah nampak garing terus masukkan air dalam 1/2 cawan pastu terus tutupkan utk beberapa minit kita stimkan dia. Dlam 3 minit camtu je..
  9. Untuk kicap pula (pencicah) masukkan semua bahan2 pastu sesuaikan rasa. Siap..
  10. Boleh dihidangkan.

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah membuat yaki gyoza (dumpling) boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.