Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyiapkan Ayam goreng kicap yang mana Lezat Untuk Famliy di Rumah

Ayam goreng kicap. Ayam goreng kicap berempah resepi creative yang sedap dan mudah. Assalamualaikum, Dalam video kali ni babah nak share resepi mudah, sesuai untuk anak-anak. Ayam Goreng Kicap Manis ni memang menjadi kesukaan kanak-kanak.

Bahan bahan Masukkan kicap dan cuka secukupnya. Masukkan bawang besar, cili hijau hiris dan ayam goreng. Ayam Masak Merah Kicap missus C Sumber : elovestocook.wordpress.com.

Sedang mencari idea resipi ayam goreng kicap khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun ayam goreng kicap yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ayam goreng kicap berempah resepi creative yang sedap dan mudah. Assalamualaikum, Dalam video kali ni babah nak share resepi mudah, sesuai untuk anak-anak. Ayam Goreng Kicap Manis ni memang menjadi kesukaan kanak-kanak.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari ayam goreng kicap, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau hendak sediakan ayam goreng kicap sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu melayan khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, ciptakan ayam goreng kicap rumah sahaja. Kekal dibuat daripada yang sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda dapat membuat Ayam goreng kicap menggunakan 11 bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Ayam goreng kicap:

  1. Menyediakan ayam secukupnya.
  2. Siapkan 2 biji bawang merah.
  3. Menyediakan 1 inci halia.
  4. Siapkan 1 batang serai.
  5. Gunakan cili boh/ cili mesin / cili kisar.
  6. Gunakan kicap pekat.
  7. Siapkan sos tomato.
  8. Menyediakan kicap manis.
  9. Menyediakan serbuk lada sulah.
  10. Gunakan serbuk black paper.
  11. Menyediakan garam.

RESEPI CIKGU ANI AYAM MASAK KICAP RESEPI BONDA Sumber : resepicikguani.blogspot.com. Devour this savory and peppery fried chicken, also known as Ayam Goreng Kicap Lada Hitam, as the perfect flavor duo! Box, Nasi Kunyit, Nasi kuning ayam goreng, Ayam Goreng pelengkap nasi kuning, Gambar nasi dan masukkan pula sos tiram kicap cair dan kicap manis Kuatkan api dapur dan kacau nasi dengan. Bahan bahan – ayam goreng ( guna airfryer) – Bawang putih & halia ditumbuk – kicap pekat manis – sos tiram – sos cili – cili merah & hijau.

Jalan sediakan Ayam goreng kicap:

  1. Setelah ayam dibersihkan salut kunyit dan garam. Goreng ayam. Sy suke ayam yg hampir masak bukan separuh masak..
  2. Panaskan kuali. Tumiskan bawang merah, halia dan serai sehingga naik bau. Serai diketuk terlebih dahulu..
  3. Masukkan cili boh. Sy agak2 dan letak sikit je sbb xnak pedas sangat. Setelah pecah minyak masukkan air dan biarkan mengelegak sebentar..
  4. Masukkan kicap pekat, sos tomato dan kicap manis.. Sy agak2 sahaja. Biarkan mengelegak sekejap pastu masukkan serbuk lada sulah, serbuk black paper dan garam. Try la kalau kurang rasa adjust lah tmbh kicap manis atau garam..
  5. Setelah kuah dah okay sy masukkan ayam. Gaul semuanya biar sebati..
  6. Boleh tambah air untuk lebihkan kuah.. Makan dengan nasi panas dan air batu kosong sedap sngat.. Selamat mencuba..

Semua orang suka Ayam Goreng, bukan? Bermacam versi ayam goreng boleh dijumpai di Malaysia seperti ayam goreng berempah, ayam penyet, ayam goreng McD, ayam goreng KFC, Korean Fried. Ayam goreng menjadi makanan sejuta umat yang nikmatnya gak pernah pudar. Tapi ada kalanya kita juga bosan dengan ayam goreng yang itu-itu saja. Sajian ayam goreng kalasan adalah hidangan lezat yang mudah.

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah membuat ayam goreng kicap boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.