Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyiapkan Gulai Lemak Ayam Pucuk Ubi Dan Belimbing Buluh yang mana Boleh Memanjakan Lidah Untuk Famliy di Rumah

Gulai Lemak Ayam Pucuk Ubi Dan Belimbing Buluh.

Sedang mencari inspirasi resipi gulai lemak ayam pucuk ubi dan belimbing buluh khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun gulai lemak ayam pucuk ubi dan belimbing buluh yang sedap semestinya mempunyai wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari gulai lemak ayam pucuk ubi dan belimbing buluh, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan menyajikannya. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan gulai lemak ayam pucuk ubi dan belimbing buluh sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi melayan spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, kreasikan gulai lemak ayam pucuk ubi dan belimbing buluh rumah sahaja. Kekal dibuat daripada yang sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat membuat Gulai Lemak Ayam Pucuk Ubi Dan Belimbing Buluh menggunakan 14 bahan dan 3 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke menyediakan Gulai Lemak Ayam Pucuk Ubi Dan Belimbing Buluh:

  1. Siapkan 16 ketul ayam.
  2. Ambil 1 labu bawang merah bombay*.
  3. Ambil 2 biji bawang merah*.
  4. Gunakan 5 ulas bawang putih*.
  5. Gunakan 1 1/2 inci kunyit hidup*.
  6. Ambil 9 biji cili kering (digunting serong dan direbus-lembut)*.
  7. Gunakan 2 batang serai (diketuk).
  8. Gunakan 3 cawan air.
  9. Siapkan 1 1/2 cawan santan pekat.
  10. Siapkan 1 mangkuk besar pucuk ubi (diramas2 dan dibasuh).
  11. Siapkan 13-15 biji belimbing buluh (saiz kecil).
  12. Gunakan 3 1/2 sudu kecil garam.
  13. Ambil 1 1/2 sudu kecil serbuk perasa Nazri.
  14. Ambil Minyak untuk menggoreng terendam.

Jalan membuat Gulai Lemak Ayam Pucuk Ubi Dan Belimbing Buluh:

  1. Perap ayam bersama 1/2 sudu kecil garam dan sedikit kunyit. Panaskan minyak dan goreng ayam separuh masak sahaja..
  2. Kisar halus bahan-bahan bertanda *. Masukkan bahan kisar, serai, air dan ayam tadi ke dalam periuk. Hidupkan api masak hingga menggelegak. Masukkan pucuk ubi.. Gulai Lemak Ayam Pucuk Ubi Dan Belimbing Buluh
  3. Masak hingga ayam empuk dan pucuk ubi lembut. Masukkan santan, belimbing buluh, garam dan serbuk perasa Nazri. Kacau rata, biarkan sebentar dan tutupkan api. Boleh la dihidangkan.. Gulai Lemak Ayam Pucuk Ubi Dan Belimbing Buluh
    Gulai Lemak Ayam Pucuk Ubi Dan Belimbing Buluh

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah membuat gulai lemak ayam pucuk ubi dan belimbing buluh boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.