Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Membuat Kari ikan kembung yang mana Sempurna Untuk Keluarga di Rumah

Kari ikan kembung.

Sekali lagi mencari idea resipi kari ikan kembung khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun kari ikan kembung yang sedap semestinya memiliki wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari kari ikan kembung, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan kari ikan kembung yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu berkhidmat khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, buat kari ikan kembung rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh sediakan Kari ikan kembung memakai 14 jenis bahan dan 4 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam membuat Kari ikan kembung:

  1. Menyediakan 4 biji bwg merah.
  2. Gunakan 5 ulas bwg putih.
  3. Gunakan 1 inci halia.
  4. Siapkan 1 sdm halba campur.
  5. Siapkan Sebiji tomato.
  6. Menyediakan 2 tangkai daun kari.
  7. Siapkan 1 paket rempah kari ikan.
  8. Gunakan 1 sdm serbuk cili.
  9. Menyediakan Air secukupnya.
  10. Siapkan Air asam jawa.
  11. Siapkan Santan ikut kepekatan.
  12. Menyediakan Bendi.
  13. Gunakan Cili hijau.
  14. Siapkan Garam secukupnya.

Jalan sediakan Kari ikan kembung:

  1. Tumis bwg merah,bwg putih dan halia yg dh dihiris nipis sehingga naik bau… Masukkan halba campur.. Masukkan pula tomato dan daun kari….
  2. Selepas itu masukkan rempah kari yg dh dicampur dgn air… Tumis shingga pecah minyak… Masukkan serbuk cili dan air ikut byk mana yg kita nak…
  3. Bila dh menggelegak masukkan ikan dan air asam jawa.. Masukkan pula bendi dlm msa krg dr 10min.. Msukkan santan ikt kepekatan yg kita nak.. Last sekali perasakan dgn garam secukup rasa.
  4. Dh siappp…😘😘.

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan tinggi kami, telah di proses Kari ikan kembung yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu lezat untuk keluarga/kawan atau menjadi idea bagi anda yang mahukan perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.