Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyediakan Lontong Bersama Sambal Kacang yang mana Menggugah Selera Untuk Famliy di Rumah

Lontong Bersama Sambal Kacang.

Sekali lagi mencari idea resipi lontong bersama sambal kacang khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun lontong bersama sambal kacang yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari lontong bersama sambal kacang, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan lontong bersama sambal kacang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi melayan spesial.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal untuk membuat lontong bersama sambal kacang siap dibuat. Anda dapat membuat Lontong Bersama Sambal Kacang menggunakan 19 bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam membuat Lontong Bersama Sambal Kacang:

  1. Siapkan Bahan bahan:.
  2. Ambil 4 bungkus Nasi impit yang direbus.
  3. Ambil 1/4 biji kubis bunga.
  4. Siapkan 1/4 biji sengkuang – potong panjang.
  5. Menyediakan 1 batang lobak – potong panjang.
  6. Siapkan 6 batang kacang panjang.
  7. Ambil 1 biji kentang – potong 8.
  8. Gunakan 2 keping fucuk – rendam dan potong kecil.
  9. Ambil 1 ikat soo hoon – rendam dan potong.
  10. Ambil 1 keping tempe – potong dadu besar dan goreng.
  11. Siapkan 6 biji tauhu kering – dah goreng baru potong 2.
  12. Gunakan 2 batang cili merah – hiris.
  13. Gunakan 2 batang serai – ketuk.
  14. Ambil 1 sudu besar udang kering.
  15. Ambil 1 genggam ikan bilis direndam.
  16. Siapkan 2 genggam udang hidup.
  17. Menyediakan 1 santan kotak.
  18. Siapkan Garam secukup rasa.
  19. Gunakan Serbuk kunyit.

Langkah-langkah sediakan Lontong Bersama Sambal Kacang:

  1. Bahan kisar: 8 ulas bawang merah 1 inci kunyit hidup 2 sudu besar udang kering – rendam dan tos Cara cara: Masak bahan kisar dan serai bersama air sehingga mendidih supaya bahan kisar masak sepenuhnya..
  2. Tambahkan air secukupnya ke dalam kuali dan biarkan sehingga ianya mendidih lagi. Masukkan semua bahan dan sayur yang jenis keras sehingga sayur jadi lembut..
  3. Masukkan santan dan kacau rata supaya ianya tidak berketul. Masukkan pula udang serta sedikit serbuk kunyit bagi mencantikkan warna..
  4. Akhir sekali masukkan cili merah, tauhu dan tempe yang digoreng. Masukkan garam dan sesuaikan rasa dan kepekatan. Terus dikacau kuahnya selepas beberapa minit api ditutup. Siap untuk dihidangkan😋.
  5. Untuk sambal kacang, cekur digoreng dahulu kemudian dikisar bersama cili kering dan bawang halus..
  6. Kemudian Kacang tanah di goreng dahulu, setelah itu dikisar halus. Tumis bahan-bahan cili yang dikisar tadi setelah masak tumisan tersebut boleh la bubuh kacang tanah yang dikisar tadi. Bubuh air, garam, gula serta secukup rasa. Bila dah pekat boleh la dimatikan api. Siap untuk dihidang bersama lontong tadi..

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah membuat lontong bersama sambal kacang boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.