Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyediakan Gulai tulang dan daging Terengganu yang mana Menggugah Selera Untuk Famliy di Rumah

Gulai tulang dan daging Terengganu.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi gulai tulang dan daging terengganu khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun gulai tulang dan daging terengganu yang sedap betul punya wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari gulai tulang dan daging terengganu, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau hendak sediakan gulai tulang dan daging terengganu sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu berkhidmat khas.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal yang boleh digunakan untuk memproses gulai tulang dan daging terengganu siap dibuat. Anda boleh membuat Gulai tulang dan daging Terengganu menggunakan 20 bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Gulai tulang dan daging Terengganu:

  1. Siapkan bahan kisar.
  2. Menyediakan 5 biji bawang merah.
  3. Menyediakan 4 ulas bawang putih.
  4. Menyediakan 2 inci halia.
  5. Ambil bahan lain.
  6. Ambil 1 kg tulang dan daging.
  7. Ambil 1/2 cawan sos tomato.
  8. Siapkan Sepaket rempah gulai daging @ ayam (jenama Tok Ma).
  9. Ambil 2 sudu (tupperware) lada giling.
  10. Menyediakan 1 batang kayu manis.
  11. Menyediakan 2 kuntum bunga lawang.
  12. Gunakan 3 kuntum bunga cengkih.
  13. Menyediakan 2 biji pelaga.
  14. Menyediakan 1/2 nisan kerek (saiz besar).
  15. Menyediakan 1 keping asam keping (sepatutnya gunakan asam jawa).
  16. Gunakan 1 helai daun pandan.
  17. Gunakan 1 kotak santan.
  18. Ambil 5 biji telur rebus.
  19. Siapkan Air secukupnya.
  20. Menyediakan Garam dan gula untuk perasa.

Langkah-langkah membuat Gulai tulang dan daging Terengganu:

  1. Perapkan daging dan tulang bersama rempah gulai dan sos tomato selama 15 minit. Lebih lama lebih bagus..
  2. Dalam periuk, tumiskan bahan kisar, rempah 4 beradik, lada giling dan daun pandan. Gunakan minyak yang banyak untuk menumis. Jangan risau, setelah siap memasak nanti boleh buang minyak jika banyak..
  3. Apabila bahan2 tumis dah naik bau, masukkan tulang dan daging yang telah diperap bersama rempah. Masukkan air sehingga tenggelam tulang dan daging. Masukkan nisan dan biarkan menggelegak..
  4. Setelah menggelegak, kecilkan sedikit api dan masak selama 3 jam. Proses ini orang kampung sebut 'mati air' iaitu proses memasak daging dan rempah supaya empuk dan sebati. Sepanjang proses ini perlu sentiasa tambah air jika air telah surut dan kacau2 supaya rempah tidak hangit. Jika gunakan pressure cooker tak perlu lama seperti ini..
  5. Setelah daging empuk, masukkan asam keping. Sepatutnya gunakan air asam jawa tapi kebetulan asam jawa tiada jadi saya gunakan asam keping. Masukkan santan dan perasakan dengan garam dan gula. Tambah air mengikut citarasa. Masukkan telur rebus yang telah dikupas kulitnya. Biarkan seketika sehingga semua masak..
  6. Siap! Gulai sedap dimakan dengan nasi minyak. Hidangkan dengan kasih sayang 💕.

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu pasukan kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Gulai tulang dan daging Terengganu yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu menarik untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi inspirasi dalam perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.