Resipi Ala Mamak

Resipi Kari ikan duri campur terung

Kari ikan duri campur terung.

Sekali lagi mencari idea resipi kari ikan duri campur terung khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun kari ikan duri campur terung yang sedap semestinya punya wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari kari ikan duri campur terung, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya mahu sediakan kari ikan duri campur terung yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu melayan khas.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal dalam mengolah kari ikan duri campur terung siap dibuat. Anda boleh sediakan Kari ikan duri campur terung menggunakan 11 jenis bahan dan 4 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Kari ikan duri campur terung:

  1. Siapkan 2 ekor ikan duri.
  2. Siapkan serbuk kari ikan.
  3. Menyediakan 1 kotak Santan kara kecil.
  4. Siapkan Daun kari.
  5. Menyediakan Rempah Penumis.
  6. Ambil 1 ulas bawang merah dihiris.
  7. Menyediakan asam jawa sedikit.
  8. Gunakan Bahan dikisar.
  9. Menyediakan 2 ulas bawang merah.
  10. Gunakan 3 ulas bawang putih.
  11. Menyediakan Seinci halia.

Jalan sediakan Kari ikan duri campur terung:

  1. Panaskan minyak masak, tumiskan penumis, daun kari dan bawang merah hiris tadi sampai garing. Apabila dah garing, masukkan bahan yg dikisar tadi. Tumis hingga naik bau.
  2. Masukkan rempah adabi dan tumis sehingga garing dan masak baru masuk santan. Masak santan dulu, baru tambah air sikit demi sedikit mengikut citarasa anda..
  3. Masukkan sayur terung. Kali ni saya guna terung bulat. Masakkan sayur dulu baru masukkan ikan ya..masukkan gula, garam dan bahan perisa. renehkan kari kita tadi sehingga semua bahan masak. Lagi lama lagi sedap kari tu dan rempah masak elok. Jangan lupa asam jawa sikit ya..kari ikan kan rasa masam-masam sikit..
  4. Dah siap..boleh hidang untuk santapan keluarga tersayang..

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu kami tunjuk pada sini. Harapan kami, telah di proses Kari ikan duri campur terung yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu enak untuk keluarga/kawan atau menjadi inspirasi untuk menjual makanan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.