Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Membuat Serunding Ikan Kembung yang mana Sempurna Untuk Keluarga di Rumah

Serunding Ikan Kembung.

Awak mencari inspirasi resipi serunding ikan kembung khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun serunding ikan kembung yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari serunding ikan kembung, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan serunding ikan kembung yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu melayan khas.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal dalam mengolah serunding ikan kembung siap dibuat. Anda dapat sediakan Serunding Ikan Kembung memakai 11 jenis bahan dan 8 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam membuat Serunding Ikan Kembung:

  1. Ambil 1 biji Kelapa parut.
  2. Ambil 1 inci Kunyit segar.
  3. Gunakan 2 sudu biji ketumbar.
  4. Ambil 1 sudu jintan putih.
  5. Menyediakan 3 ulas bawang merah ros.
  6. Gunakan 3 ulas bawang putih.
  7. Menyediakan 3 batang serai.
  8. Siapkan 1 genggam cili kering.
  9. Siapkan Garam secukup rasa.
  10. Ambil 5 ekor isi ikan kembong yang dah dibakar.
  11. Siapkan 2 sb minyak masak.

Jalan membuat Serunding Ikan Kembung:

  1. Cili direbus dan dilumatkan guna lesung batu atau batu giling..
  2. Tumbuk halus jintan dan ketumbar. Lumatkan pula bawang merah, bawang putih dan kunyit hidup..
  3. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan tumbuk bawang dan kunyit. Titikkan serai dan masukkan ke dalam masakan..
  4. Masukkan kelapa parut, bahan tumbuk ketumbar dan jintan serta cili giling. Ahhaa, masa ni api kene perlahankan ye. Guna api kecik ke sederhana je, jangan kecik sangat pulak, lambat la nak masak nanti..
  5. Gaul rata kesemua bahan dan masak sehingga kelapa kelihatan garing. Teruskan menggaul sekali sekala untuk mengelakkan masakan hangit..
  6. Masukkan isi ikan kembung yang dah dibakar garing ke dalam masakan. Saya gunakan oven je untuk bakar ikan ni. Bersihkan ikan, gaul dengan garam dan kunyit, panaskan dalam oven selama 25 minit pada suhu 150 darjah. Kemudian, asingkan duri ikan, ambil isinya saja..
  7. Gaul dan gaul dan gaul, agak sedikit garing, taburkan garam secukup rasa. Kegaringan serunding ni juga ikut citarasa masing-masing. Kalau nak tahan lama dalam simpanan, boleh goreng sampai garing. Saya suka tak garing sangat sebab biasanya tak tahan lama atas meja, sekejap je habis­čśä.
  8. Bila dah nampak cantik, rasa pun dah sedap, boleh tutup api dan sedia dihidang­čśő.

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah sediakan serunding ikan kembung boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.