Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyediakan Resepi Pais Kerang Ikan Kembong Enak yang mana Menggugah Selera Untuk Famliy di Rumah

Resepi Pais Kerang Ikan Kembong Enak.

Awak mencari idea resipi resepi pais kerang ikan kembong enak khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun resepi pais kerang ikan kembong enak yang sedap betul mempunyai wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari resepi pais kerang ikan kembong enak, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mau sediakan resepi pais kerang ikan kembong enak yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu melayan khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, kreasikan resepi pais kerang ikan kembong enak rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh sediakan Resepi Pais Kerang Ikan Kembong Enak memakai 20 bahan dan 4 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke menyediakan Resepi Pais Kerang Ikan Kembong Enak:

  1. Menyediakan Ikan kembung borek kola 2 ekor (basuh bersih).
  2. Ambil Isi Kerang secukupnya (rebus 10 mnt smpai terbuka cengkerangnya dan keluarkan isinya).
  3. Menyediakan Kelapa parut putih shj (sy beli rm1).
  4. Siapkan 1 helai Daun kunyit – lapik ikan.
  5. Ambil 1 helai daun kunyit -hiris.
  6. Siapkan 1 bj bwg merah – hiris.
  7. Siapkan Bahan A (lumur ikan).
  8. Gunakan 1 sudu sos tiram.
  9. Gunakan 1 sudu kecik garam.
  10. Siapkan 1 sudu kunyit.
  11. Ambil 👆🏼lumur2 kat ikan dr mulut smpai hujung ekor termasuk bahagian dalam.
  12. Ambil Bahan B (pais kelapa).
  13. Siapkan 1 bj bawang besar – blend.
  14. Menyediakan 2 bj bwg putih – blend.
  15. Siapkan 2 tangkai cili padi – blend.
  16. Gunakan 1/2 sudu jintan putih – blend.
  17. Ambil 1/4 sudu serbuk kunyit – blend.
  18. Menyediakan 1 sudu garam (agak2)- blend.
  19. Ambil 1 sudu penyedap rs hilal (blh guna kiub ikan bilis).
  20. Menyediakan 👆🏼blend semua bahan2 ni.

Langkah-langkah membuat Resepi Pais Kerang Ikan Kembong Enak:

  1. Lumur ikan dgn bahan A.
  2. Gaulkan kelapa parut, bahan B, kerang rebus, daun kunyit dan bawang yg dihiris.. nak buh cabai merah hiris2 pun boleh…
  3. Kemudian ambil foil, lapik dgn daun kunyit, oleskan minyak sikit, masukkan ikan, dan boleh letakkan pais kelapa kerang dalam perut ikan, dan juga ats ikan…
  4. Kemudian, panggang/ bakar.. kita guna kuali leper je atas api, guna api kecil.. lupa amek gambo 😅.. aroma daun kunyit sgt menyelerakan 🤤selamat mencuba.

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Resepi Pais Kerang Ikan Kembong Enak yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu lezat untuk keluarga/kawan atau menjadi idea dalam perniagaan masakan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.