Resipi Lezat

Idea Resipi Menyiapkan Siakap Hailam yang mana Sangat Sedap Untuk Keluarga di Rumah

Siakap Hailam.

Sedang mencari idea resipi siakap hailam khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun siakap hailam yang sedap betul punya wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari siakap hailam, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya mau sediakan siakap hailam sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu berkhidmat spesial.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal untuk membuat siakap hailam siap dibuat. Anda dapat sediakan Siakap Hailam menggunakan 14 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Siakap Hailam:

  1. Siapkan 1 ekor ikan siakap.
  2. Menyediakan Sedikit garam.
  3. Siapkan 1 sudu kecil serbuk kunyit.
  4. Ambil 1 sudu besar tepung jagung.
  5. Siapkan 2 cawan minyak masak.
  6. Gunakan 1/2 batang carrot (hiris).
  7. Ambil 1/4 biji bunga kobis (potong kecil).
  8. Siapkan 1/4 biji broccoli (potong kecil).
  9. Gunakan 1/2 biji bawang holland (hiris).
  10. Siapkan 5 sudu besar Sos Magic.
  11. Gunakan 1/2 cawan air.
  12. Menyediakan 1 sudu besar tepung jagung + 1/4 cawan air.
  13. Menyediakan 1 biji tomato.
  14. Siapkan 4 biji cili api.

Langkah-langkah membuat Siakap Hailam:

  1. Gaul ikan dengan garam, serbuk kunyit dan tepung jagung. Perap sekejap. Panaskan minyak, goreng ikan hingga garing. Angkat dan toskan minyak. Buang minyak, tinggalkan sesudu dlm kuali..
  2. Panaskan semula kuali dengan sesudu minyak goreng ikan tadi. Goreng sayuran carrot, bunga kobis, broccoli dan bawang holland. Kacau sampai sekata. Masukkan Sos Magic..
  3. Tambah air. Kacau dan biar mendidih. Masukkan air bancuhan tepung jagung. Kacau sampai sayuran masak sekata, kuah pekat mendidih. Tambah tomato dan cili api. Kacau sekejap, tutup api..
  4. Bila kuah dah masak, tuang kuah atas ikan goreng. Sedia untuk dihidang..

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah sediakan siakap hailam boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.