Resipi Lezat

Resipi Rumahan Membuat Kari Ayam Simple but Aummm yang mana Lezat Untuk Famliy di Rumah

Kari Ayam Simple but Aummm.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi kari ayam simple but aummm khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun kari ayam simple but aummm yang sedap semestinya punya wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari kari ayam simple but aummm, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mau sediakan kari ayam simple but aummm sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu melayan khas.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal dalam mengolah kari ayam simple but aummm siap dibuat. Anda dapat membuat Kari Ayam Simple but Aummm menggunakan 14 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke membuat Kari Ayam Simple but Aummm:

  1. Ambil Ayam setengah ekor – basuh and tos.
  2. Siapkan 4 tbsp rempah kari.
  3. Ambil 2 tbsp serbuk cili.
  4. Gunakan 3 sekawan (cengkih, kayu manis and lawang).
  5. Siapkan Garam kasar.
  6. Gunakan 3 cawan air.
  7. Gunakan 1 tin susu cair.
  8. Ambil Kentang potong 4.
  9. Menyediakan Mintak utk menumis.
  10. Siapkan Bahan blend.
  11. Siapkan 4 biji bawang merah.
  12. Gunakan 6 ulas bawang putih.
  13. Siapkan Sedikit halia.
  14. Ambil 14 biji cili padi pedas (optional).

Langkah-langkah membuat Kari Ayam Simple but Aummm:

  1. 1. Tumis bahan blend dan 3 sekawan hingga wangi..
  2. Masukkan rempah kari dan tumis lagi. Masukkan air sedikit utk jadikan dia paste-like.
  3. Kemudian, masukkan serbuk cili dan tambah lagi sikit air. Continue tumis…
  4. Next, masukkan ayam. Pastu gaul2..then masukkan kentang. Masukkan garam kasar.. Gaul2 rata. Tambah air 2-3 cawan. Kalau nak cair, letak lebih sikit air. Tapi for this time, ChikNi nak kari pekat.. so air sikit je…
  5. Biarkan mendidih and kentang empuk. Then masukkan susu cair. Didihkan lagi..then siap!!.
  6. ** Asalnya tanak letak susu cair..nak letak buah keras je..so nanti kari tu jadi pekat n cantik.. tapi buah keras takde pulak…
  7. Senang, mudah, pantas dan confirm sedap! Aummm!.

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah sediakan kari ayam simple but aummm boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.