Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyediakan Sambal ikan bilis, kentang dan tempe yang mana Sangat Sedap Untuk Famliy di Rumah

Sambal ikan bilis, kentang dan tempe.

Awak mencari inspirasi resipi sambal ikan bilis, kentang dan tempe khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun sambal ikan bilis, kentang dan tempe yang sedap semestinya memiliki wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari sambal ikan bilis, kentang dan tempe, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya mahu sediakan sambal ikan bilis, kentang dan tempe sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, sediakan sambal ikan bilis, kentang dan tempe rumah sahaja. Kekal dibuat daripada yang sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh sediakan Sambal ikan bilis, kentang dan tempe memakai 9 bahan dan 5 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke membuat Sambal ikan bilis, kentang dan tempe:

  1. Gunakan Semangkuk ikan bilis.
  2. Gunakan 3 biji kentang.
  3. Ambil Semangkuk tempe.
  4. Siapkan Bahan kisar/cincang kasar.
  5. Gunakan Sebiji bawang besar.
  6. Ambil 5 ulas bawang putih.
  7. Siapkan 2 batang cili hidup merah.
  8. Siapkan Separuh genggam cili padi.
  9. Menyediakan Sebatang bunga kantan.

Langkah-langkah membuat Sambal ikan bilis, kentang dan tempe:

  1. Cincang bawang besar, bawang putih, cili merah, cili hidup dan bunga kantan menggunakan chopper.ketepikan..
  2. Goreng tempe dan kentang yang dihiris sederhana nipis.goreng hingga garing.ketepikan..
  3. Goreng ikan bilis.ketepikan.
  4. Goreng bahan yang dicincang/kisar hingga naik bau.masukkan garam, gula, serbuk perasa/mushroom seasoning, sedikit sos ikan dan sedikit asam jawa.tidak perlu letak air.goreng sehingga keperangan..
  5. Selesai goreng sehingga garing, padamkan api.tunggu sehingga suam atau lebih kurang 3 minit baru masukkan bahan yang digoreng awal tadi.siap!.

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan tinggi kami, telah di proses Sambal ikan bilis, kentang dan tempe yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu menarik untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi idea bagi anda yang mahukan perniagaan masakan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.