Wool Roll Bread.
Sekali lagi mencari inspirasi resipi wool roll bread khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun wool roll bread yang sedap semestinya punya wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.
Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari wool roll bread, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan wool roll bread sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi melayan khas.
Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal untuk membuat wool roll bread siap dibuat. Anda boleh sediakan Wool Roll Bread menggunakan 10 jenis bahan dan 9 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.
Bahan dan Perisa diperlukan ke membuat Wool Roll Bread:
- Ambil 80 ml susu segar suam.
- Siapkan 1 sudu kecil yis.
- Ambil 2 1/2 cawan tepung roti.
- Ambil 1/2 sudu kecil garam.
- Ambil 1/8 cawan gula.
- Ambil 1/2 cawan whipping cream.
- Gunakan 1 biji telur.
- Siapkan Inti.
- Ambil Chocolate chip secukup nya (boleh guna inti yang anda suka).
- Siapkan Acuan/loyang 20X7cm.
Jalan sediakan Wool Roll Bread:
- Campurkan susu suam dan yis, kacau rata. Biarkan yis mengembang selama 5 minit/berbuih..
- Satukan tepung gandum, garam dan gula. Gaul rata. Masukkan telur, whipping cream..
- Masukkan bancuhan yis tadi. Gaul dengan sudu hingga rata dan uli dengan tangan hingga doh tidak melekat di tangan dan elastik. Tutup dengan plastic wrap dengan suhu bilik selama 1 jam atau 2X ganda saiz..
- Tabur sedikit tepung di papan pancanai. Keluarkan doh yang telah kembang. Tumbuk keluar angin dan bahagikan doh kepada 5 bahagian. Bulat-bulatkan dan tutup lagi selama 15 minit..
- Sementara itu sapukan marjerin di sekeliling acuan. Lapik dengan baking paper. Canaikan doh seperti dalam gambar ππ»kelar-kelarkan dan letak inti..
- Tutup inti dengan melipat sedikit bahagian seperti di dalam gambar ππ» dan gulung. Susun di dalam dulang. Saya tiada loyang 20X7cm, saya guna loyang saiz 24cm. Jika menggunakan acuan yang kecil lubang di tengah roti tak besar. Ikut citara masing2..
- Tutup lagi doh selama 1 jam atau 2X ganda saiz. Sapukan rotu dengan susu segar. Panaskan oven dengan suhu 170βc (bergantung pada oven masing2) selama 5 minit. Bakar roti selama 17-20 minit/masak..
- Sapukan dengan marjerin. Tunggu roti sejuk baru lah dikeluarkan dari acuan..
- Sangat lembut dan gebus..
Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah membuat wool roll bread boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!