Resipi Enak

Resipi Rumahan Menyediakan Kuih lopes istimewa yang mana Membuat anda meleleh Untuk Famliy di Rumah

Kuih lopes istimewa.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi kuih lopes istimewa khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun kuih lopes istimewa yang sedap semestinya memiliki wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari kuih lopes istimewa, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tidak usah pening Sekiranya mahu sediakan kuih lopes istimewa sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu melayan spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, buat kuih lopes istimewa rumah sahaja. Kekal dengan bahan sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh membuat Kuih lopes istimewa menggunakan 10 bahan dan 5 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Kuih lopes istimewa:

  1. Siapkan 1 cawan beras pulut.
  2. Siapkan 100 gram gula melaka.
  3. Gunakan Sehelai daun pandan.
  4. Siapkan 1/2 biji kelapa parut (ambil parutan putih sahaja).
  5. Menyediakan 1/4 sudu kecil garam halus.
  6. Menyediakan 1/4 sudu kecil pewarna hijau.
  7. Siapkan 4 cawan air masak.
  8. Menyediakan Loyang bulat berukuran 7inci (Pilihan).
  9. Siapkan Acuan berbentuk bulat berukuran 6cm (Pilihan).
  10. Gunakan Kertas minyak berdiameter 7 inci (Pilihan).

Langkah-langkah sediakan Kuih lopes istimewa:

  1. Rendam beras pulut di dalam air selama satu jam. Kemudian basuh dan bilas. Masukkan 1 cawan air dan pewarna hijau. Masak di dalam periuk nasi. Cuma tekan butang 'On' pada periuk nasi. Apabila butang 'On' telah naik,bermakna pulut telah masak..
  2. Alaskan loyang dengan kertas minyak. Masukkan pulut kesemuanya ke dalam loyang dan padatkan. Biarkan pulut sejuk..
  3. Masukkan 3 cawan air masak dan gula melaka ke dalam periuk nasi. Tekan butang 'On'. Masukkan daun pandan yang telah disimpul. Biarkan gula melaka cair sepenuhnya dan campuran menjadi likat. Boleh tambah air lagi jika perlu. Angkat dan ketepikan..
  4. Gunakan penapis aluminium dan cawan/mangkuk seramik untuk mengukus kelapa parut seperti di dalam gambar. Masukkan 5 cawan air paip ke dalam periuk nasi. Tekan butang 'On'. Wap air akan mengukus kelapa parut tadi. Masukkan garam. Tidak perlu tutup periuk dengan penutup. Biarkan dalam 10minit. Angkat kelapa parut ke dalam pinggan..
  5. Tekap acuan berbentuk bulat pada pulut yang telah disejukkan tadi. Kemudian letakkan pada kelapa parut. Hidangkan bersama air gula melaka tadi. Siap..

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah membuat kuih lopes istimewa boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.