Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Membuat Daging masak lada hitam yang mana Boleh Memanjakan Lidah Untuk Famliy di Rumah

Daging masak lada hitam.

Sekali lagi mencari idea resipi daging masak lada hitam khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun daging masak lada hitam yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari daging masak lada hitam, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau hendak sediakan daging masak lada hitam yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi berkhidmat khas.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal dalam mengolah daging masak lada hitam siap dibuat. Anda dapat sediakan Daging masak lada hitam menggunakan 14 bahan dan 13 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam membuat Daging masak lada hitam:

  1. Gunakan 1/2 kilo daging.
  2. Menyediakan 5 ulas bawang putih – tumbuk halus.
  3. Gunakan 4 biji bawang merah – tumbuk halus.
  4. Gunakan 2 inci halia – tumbuk halus.
  5. Siapkan 2 sudu besar sos tiram.
  6. Gunakan 2 sudu besar kicap manis.
  7. Ambil sedikit serbuk lada hitam.
  8. Gunakan 2 sudu kecil serbuk black pepper.
  9. Menyediakan Kicap secukupnya.
  10. Gunakan 1 sudu besar tepung jagung.
  11. Siapkan Sedikit air.
  12. Gunakan 2 biji ubi kentang, digoreng.
  13. Menyediakan sedikit capsicum hijau.
  14. Ambil 2 biji cili merah.

Langkah-langkah membuat Daging masak lada hitam:

  1. Hiris nipis daging ikut arah lawan urat supaya tak liat.
  2. Hiris kasar bawang putih, bawang merah, dan halia. Tumbuk halus semua bahandan gaulkan bersama hirisan daging..
  3. Masukkan 2 sudu besar sos tiram, 2 sudu besar kicap manis dan sedikit serbuk black pepper dalam anggaran 1/2 sudu kecil. Perap selama minimum 1/2 jam. Lagi lama lagi sedap..
  4. Ambil sedikit cili padi, anggaran 4-5 biji, buang tangkai dan belah tengahnya. Panaskan minyak..
  5. Kupas 2 biji ubi kentang. Hiris dalam bentuk wedges dan gaul kentang dengan sedikit garam. Goreng sehingga keperangan di luar dan lembut di dalam. Angkat dan ketepikan..
  6. Dalam minyak yang sama, masukkan daging yang di perap tadi. Api kecil aje. Kacau perlahan sehingga daging kering dan terpisah dengan minyak..
  7. Tambah sedikit lagi lada hitam supaya nak bagi wangi dan lebih rasa lada hitamnya..
  8. Tuang sedikit lagi kicap..
  9. Tambah sedikit air dan renehkan daging. Kalau kuah dah kering, tapi daging masih lagi liat, tambah sedikit lagi air dan teruskan reneh sampai daging jadi lembut..
  10. Bila daging dah lembut, bancuh tepung jagung dan air. Tuang bancuhan tepung jagung ke dalam kuali. Kacau-kacau sikit kuah supaya sekata..
  11. Masukkan kentang yang dah digoreng tadi. Masukkan capsicum merah dan hijau. Masukkan pula cili api. Kacau sebati sehingga capsicum lembut sedikit, tapi masih lagi crunchy..
  12. Kemudian akhir sekali masukkan hirisan bawang besar..
  13. Tabur dengan hirisan daun bawang.

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah membuat daging masak lada hitam boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.