Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Membuat Pucuk Paku Tumis Belacan yang mana Sangat lazat Untuk Famliy di Rumah

Pucuk Paku Tumis Belacan.

Awak mencari inspirasi resipi pucuk paku tumis belacan khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun pucuk paku tumis belacan yang sedap semestinya memiliki wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari pucuk paku tumis belacan, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya hendak sediakan pucuk paku tumis belacan sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi melayan spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, berbeza-beza pucuk paku tumis belacan rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda dapat membuat Pucuk Paku Tumis Belacan memakai 10 bahan dan 3 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Pucuk Paku Tumis Belacan:

  1. Siapkan 2 ikat sayur pucuk paku.
  2. Menyediakan 4 ulas bawang putih.
  3. Gunakan 1/2 labu bawang merah bombay.
  4. Siapkan 7 biji cili padi.
  5. Ambil 1 inci belacan.
  6. Gunakan 1/2 cawan ikan bilis.
  7. Menyediakan 1 senduk minyak masak.
  8. Menyediakan 1/4 cawan air.
  9. Gunakan 2 sudu kecil garam.
  10. Menyediakan 1 sudu kecil Nazri serbuk perasa.

Jalan membuat Pucuk Paku Tumis Belacan:

  1. Potong pucuk paku dan rendam di dalam bekas yang berisi air yang dicampurkan dengan 1 sudu kecil garam, paras air menutupi paras sayur. Tujuan nya untuk membunuh ulat-ulat yang ada pada sayur. Biarkan dalam 5-10 minit. Basuh bersih dengan air yang mengalir dan toskan. Tumbukkan bawang putih, bawang merah, cili padi dan belacan. Jika nak tumbuk sekali dengan ikan bilis pun boleh. Tetapi kali ini saya sengaja biarkan ikan bilis tu ditumbuk..
  2. Panaskan minyak, tumiskan bahan tumbuk beserta ikan bilis dan goreng hingga kekuningan.. Pucuk Paku Tumis Belacan
  3. Masukkan sayur pucuk paku, baki garam tadi dan serbuk perasa. Goreng jangan lama sangat sebab tak nak sayur tu kurang rangup. Goreng sekitar 2-3 minit pun memadai. Tutupkan api dan boleh la dihidangkan.. Pucuk Paku Tumis Belacan

Terima kasih untuk membaca resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan tinggi kami, telah di proses Pucuk Paku Tumis Belacan yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu enak untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi inspirasi dalam menjual makanan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.