Resipi Lezat

Resipi Rumahan Membuat Sotong Masak Kari yang mana Lezat Untuk Famliy di Rumah

Sotong Masak Kari.

Awak mencari inspirasi resipi sotong masak kari khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun sotong masak kari yang sedap semestinya memiliki wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari sotong masak kari, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan sotong masak kari sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu berkhidmat spesial.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal untuk membuat sotong masak kari siap dibuat. Anda dapat membuat Sotong Masak Kari menggunakan 14 bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam membuat Sotong Masak Kari:

  1. Gunakan 8-10 ekor sotong (saya guna sotong saiz sederhana).
  2. Menyediakan 1 senduk sederhana minyak masak.
  3. Siapkan 1/2 biji bawang besar dihiris.
  4. Ambil 2 ulas bawang putih dihiris.
  5. Ambil 1/2 inci halia diketuk.
  6. Gunakan 1 1/2 peket serbuk kari daging (saya guna cap tarbus).
  7. Siapkan 1/2 kotak santan pekat.
  8. Gunakan 2 cawan air kosong.
  9. Menyediakan 2 biji ubi kentang dipotong 4.
  10. Siapkan 2 biji terung bulat kecik (optional).
  11. Siapkan 1 sudu kecil garam.
  12. Ambil 1 sudu kecil perasa masakan hilal.
  13. Menyediakan 1 keping asam keping (blh ganti asam jawa).
  14. Menyediakan 1 batang daun kari.

Jalan membuat Sotong Masak Kari:

  1. Mula-mula sekali sediakan bahan2 utk tumis, ubi kentang dan terung..
  2. Tumis bahan2 yg dihiris dan diketuk dgn minyak yg sudah dipanaskan. Dah garing, boleh masukkan serbuk kari, gaul sebati, dan masukkan air kosong sedikit demi sedikit. Gaul sebati lg biarkan masak shg pecah minyak..
  3. Kemudian masukkan ubi kentang dan terung, biarkan masak setengah empuk..
  4. Kemudian masukkan asam keping dan santan, gaul sebati biarkan biarkan mendidih..
  5. Dah mendidih, masukkan sotong, garam dan perasa masakan hilal, gaul sebati dan rasa masakan kita. Boleh olah rasa mana yang kurang..
  6. Dah mendidih, tutup api. Bolehla dihidangkan bersama nasi dan sambal belacan 🤤. Selamat mencuba 🥰..

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Sotong Masak Kari yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu lezat untuk keluarga/kawan atau menjadi inspirasi bagi anda yang mahukan menjual makanan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.