Ungkep Ayam 🐔.
Sedang mencari inspirasi resipi ungkep ayam 🐔 khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun ungkep ayam 🐔 yang sedap harusnya sih punya wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.
Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari ungkep ayam 🐔, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau hendak sediakan ungkep ayam 🐔 yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi melayan khas.
Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal untuk membuat ungkep ayam 🐔 siap dibuat. Anda boleh sediakan Ungkep Ayam 🐔 menggunakan 14 bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.
Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam membuat Ungkep Ayam 🐔:
- Siapkan Sebahagian ayam.
- Gunakan Bahan dikisar halus.
- Siapkan Cili api.
- Menyediakan Bawang merah.
- Gunakan Bawang putih.
- Menyediakan Halia.
- Gunakan Kunyit.
- Menyediakan Serai.
- Siapkan keping Asam.
- Siapkan Daun limau purut.
- Menyediakan Bahan kisar kasar.
- Menyediakan Jintan manis.
- Menyediakan Jintan putih.
- Ambil Biji ketumbar.
Langkah-langkah membuat Ungkep Ayam 🐔:
- Bahan dikisar halus..serai,asam keping dgn daun limau jgn ler blend pulak.
- Para jintan kisar kasar…nak tumbuk pakai lesung pn boleh…
- Panaskan minyak tumis bahan kisar bersama serai sampai pecah minyak.
- Dh pecah minyak taruk ayam,asam keping bersama para jintan..tambah air sikit.
- Tutup…agak ayam separuh masak,perasakan garam,gula, klu ade kiub ayam pun boleh..masak sampai ayam lembut…dah siap 🤩.
Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah sediakan ungkep ayam 🐔 boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!