Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyediakan Laksa Dapur Roshie yang mana Boleh Memanjakan Lidah Untuk Keluarga di Rumah

Laksa Dapur Roshie.

Sedang mencari idea resipi laksa dapur roshie khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun laksa dapur roshie yang sedap semestinya punya wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari laksa dapur roshie, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau hendak sediakan laksa dapur roshie sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu melayan khas.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk memproses laksa dapur roshie siap dibuat. Anda dapat membuat Laksa Dapur Roshie menggunakan 11 bahan dan 7 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam menyediakan Laksa Dapur Roshie:

  1. Siapkan 5 ekor ikan kembung/mabung.
  2. Siapkan 2 biji bawang merah besar.
  3. Ambil 10 tangkai cili kering.
  4. Ambil sedikit belacan.
  5. Siapkan 2 tangkai cili api.
  6. Menyediakan 3 keping asam keping.
  7. Gunakan sedikit garam.
  8. Siapkan sedikit secukup rasa.
  9. Gunakan 1 bungkus laksa kering.
  10. Menyediakan sedikit daun kesum.
  11. Menyediakan 1 tangkai bunga kantan.

Langkah-langkah sediakan Laksa Dapur Roshie:

  1. Rendam laksa sebelum rebus. selalunya saya rendam malam sebelum saya masak sebab nanti bila rebus tak terlalu lama. rebus api sederhana dengan sedikit garam. bila dah masak tapiskan laksa..
  2. Ikan dibersihkan dan direbus bersama sedikit asam keping. sejukkan dan asingkan isi ikan dan tulang.
  3. Kisarkan isi ikan. asing dalam 1 bekas. tulang ikan boleh di kisarkan bersama air dan tapiskan dalam 1 mangkuk yg lain..
  4. Kisarkan cili kering, belacan, garam dan bawang. tumiskan dalam periuk hingga cili masak. tujuannya supaya bila makan kita tak sakit perut sebab cili dah masak..
  5. Tambahkan air dari tulang ikan dan isi ikan. masukkan juga daun kesum dan bunga kantan. tambah kan air untuk kuah dan juga asam keping..
  6. Tunggu kuah berbau wangi itu tandanya kuah dah masak. baru masukkan garam dan serbuk secukup rasa..
  7. Laksa dah sedia dimakan bersama timun, telur dan cili..

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah membuat laksa dapur roshie boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.