Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyiapkan Udang Kam Heong yang mana Sangat Sedap Untuk Famliy di Rumah

Udang Kam Heong.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi udang kam heong khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun udang kam heong yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari udang kam heong, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tidak usah pening Kalau hendak sediakan udang kam heong yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi berkhidmat khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, ciptakan udang kam heong rumah sahaja. Kekal dibuat daripada yang sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda dapat sediakan Udang Kam Heong menggunakan 17 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke membuat Udang Kam Heong:

  1. Gunakan 500 gram udang (cuci bersih,toskan).
  2. Gunakan 3 camca besar rata tepung jagung.
  3. Gunakan 1 camca kecil KFC garam gunung Saji.
  4. Menyediakan 4 camca besar minyak masak.
  5. Menyediakan 3 tangkai daun kari.
  6. Gunakan 1/2 biji bawang besar (potong dadu).
  7. Gunakan 3 biji bawang merah (potong dadu).
  8. Gunakan 4 ulas bawang putih (cincang halus).
  9. Gunakan 3 keping halia (hiris nipis memanjang).
  10. Gunakan 1/2 peket kecil serbuk rempah kari ayam & daging Adabi.
  11. Ambil 2 camca besar sos cili Saji.
  12. Gunakan 2 camca besar sos tomato Saji.
  13. Ambil 2 camca besar Sos Korea Adabi.
  14. Siapkan 2 camca besar kicap masin Saji.
  15. Menyediakan 3/4-1 cawan air.
  16. Menyediakan 1 camca besar gula merah.
  17. Ambil 2-3 camca besar air lemon.

Jalan membuat Udang Kam Heong:

  1. Gaul udang hingga bersalut rata dengan tepung jagung dan garam gunung Saji.Perap sebentar..
  2. Panaskan minyak masak dalam kuali non stick.Goreng udang hingga berubah warna.Angkat,toskan..
  3. Dalam kuali yang sama tumis daun kari hingga naik bau.Masukkan potongan bawang besar,bawang merah,bawang putih cincang dan halia.Tumis hingga layu..
  4. Masukkan serbuk kari,kacau-kacau sebentar.Masukkan sos cili,sos tomato,sos korea,kicap lemak masin.Kacau hingga bercampur-rata..
  5. Masukkan air, gula merah dan air lemon.Masak hingga sedikit pekat..
  6. Masukkan udang dan perahan air lemon.Balik-balikkan,seimbangkan rasa.Tutup api,siap..

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah membuat udang kam heong boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.