Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Membuat Ikan Percik yang mana sedap Untuk Famliy di Rumah

Ikan Percik.

Sedang mencari inspirasi resipi ikan percik khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun ikan percik yang sedap semestinya mempunyai wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari ikan percik, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan ikan percik sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu melayan khas.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal dalam mengolah ikan percik siap dibuat. Anda dapat membuat Ikan Percik menggunakan 10 bahan dan 4 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke membuat Ikan Percik:

  1. Menyediakan 1 . Ikan kembung (2 ekor).
  2. Gunakan 2 . Santan (1 kotak kecil).
  3. Menyediakan 3 . Bawang besar (1 biji).
  4. Ambil 4 . Halia (sebesar ibu jari).
  5. Menyediakan 5 . Kunyit serbuk (1 sudu kecil).
  6. Ambil 6 . Serai (1 batang).
  7. Gunakan 7 . Garam.
  8. Menyediakan 8 . Gula.
  9. Gunakan 9 . Asam keping (1 keping).
  10. Menyediakan 10 . Cili kering (1 sudu besar).

Jalan membuat Ikan Percik:

  1. Basuh bersih ikan kembung. Keluar ikan & lumurkan dengan sedikit garam, bawang merah & halia yang di tumbuk. Perap dalam 10 minit..
  2. Bakar dalam pan dengan api sederhana hingga masak..
  3. Untuk kuah percik, ketuk serai, tumbuk bawang besar, halia, serbuk kunyit & cili kering. Kemudian masukkan santan & sedikit air. Masak hingga kuah pekat & perasakan dengan asam keping, garam & gula. Tutup api & lumurkan atas ikan yang di bakar tadi..
  4. Siap & boleh di makan..

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah sediakan ikan percik boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.