Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Membuat Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api yang mana Menggugah Selera Untuk Famliy di Rumah

Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api.

Awak mencari idea resipi tauhu begedil sambal kicap cili api khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun tauhu begedil sambal kicap cili api yang sedap betul mempunyai wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari tauhu begedil sambal kicap cili api, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan tauhu begedil sambal kicap cili api sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, buat tauhu begedil sambal kicap cili api rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh sediakan Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api memakai 19 bahan dan 7 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam membuat Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api:

  1. Menyediakan 1 paket tauhu kering – 25 ketul.
  2. Ambil Bahan inti :.
  3. Menyediakan 6 biji ubi kentang.
  4. Menyediakan 2 keping dada ayam.
  5. Menyediakan 1 biji bawang holland – potong dadu kecil.
  6. Gunakan 1 pokok daun bawang – hiris halus.
  7. Menyediakan 1 pokok daun sup – hiris halus.
  8. Ambil 1 biji cili besar merah – potong dadu kecil.
  9. Menyediakan 2 sudu makan maggi cukup rasa.
  10. Menyediakan 1 sudu teh lada hitam berperisa.
  11. Siapkan Isi tauhu yang diasingkan.
  12. Siapkan Bahan salut :.
  13. Gunakan 3 biji telur.
  14. Menyediakan Bahan sambal kicap cili api :.
  15. Gunakan 3 biji cili besar merah **.
  16. Ambil 2 biji cili besar hijau **.
  17. Menyediakan 3 biji cili api **.
  18. Menyediakan 2 ulas bawang putih **.
  19. Siapkan 1/3 cawan kicap lemak manis.

Jalan membuat Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api:

  1. Tauhu belah empat pastikan jangan putus. Korek isi tauhu asingkan..
  2. Rebus/kukus ubi kentang hingga empuk dan lembut. Kemudian lenyek halus semasa masih panas..
  3. Rebus isi ayam dan carikkan, kemudian satukan semua bahan inti yang lain dan sebatikan..
  4. Ambil seketul tauhu kering yang telah dibelah tadi, sumbatkan dengan inti dan kemaskan. Buat hingga tauhu dan inti habis..
  5. Pastikan minyak telah dipanaskan terlebih dahulu, kocok telur dan celup begedil tauhu ke dalam telur goreng di dalam kuali hingga masak kekuningan, angkat dan toskan..
  6. Sambal kicap cili api : Semua bahan bertanda (**) digoreng hingga layu, masukkan ke dalam blender tuang kicap lemak manis dan kisar hingga halus, siap..
  7. Sedia dinikmati, colek tauhu begedil dengan sambal kicap cili api..

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah sediakan tauhu begedil sambal kicap cili api boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.