Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyiapkan Gulai Ikan Puyu (Pes Rempah Kampung) yang mana Boleh Memanjakan Lidah Untuk Famliy di Rumah

Gulai Ikan Puyu (Pes Rempah Kampung).

Sedang mencari idea resipi gulai ikan puyu (pes rempah kampung) khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun gulai ikan puyu (pes rempah kampung) yang sedap semestinya mempunyai wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari gulai ikan puyu (pes rempah kampung), mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau mau sediakan gulai ikan puyu (pes rempah kampung) yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, kreasikan gulai ikan puyu (pes rempah kampung) rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh sediakan Gulai Ikan Puyu (Pes Rempah Kampung) memakai 11 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke membuat Gulai Ikan Puyu (Pes Rempah Kampung):

  1. Gunakan 2 sudu besar pes kari ikan.
  2. Menyediakan 10 ekor ikan (puyu+sepat+haruan).
  3. Siapkan 1 biji timun.
  4. Ambil 3 sudu besar minyak.
  5. Ambil 3 ulas bawang merah.
  6. Ambil 3 ulas bawang putih.
  7. Ambil 1 sudu kecil herba campur.
  8. Menyediakan 2 tangkai daun kari.
  9. Gunakan 1 cawan santan.
  10. Siapkan 1 sudu besar air asam jawa.
  11. Ambil 1 cawan air.

Jalan sediakan Gulai Ikan Puyu (Pes Rempah Kampung):

  1. Tumis bawang merah dan bawang putih. Masukkan daun kari dan herba campur..
  2. Masukkan pes rempah kari dan 1/2 cawan air. Masak hingga pecah minyak..
  3. Masukkan santan dan air. Kacau. Masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih. Perasakan dengan garam..
  4. Masukkan timun yang telah dipotong dan biarkan mendidih selama 10 minit. Kemudian masukkan ikan. Biarkan mendidih. Setelah ikan asak, tutup api. Sedia untuk dihidangkan..

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah sediakan gulai ikan puyu (pes rempah kampung) boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.