Home Made

Resipi Tuke dan Terung Pecal (versi mentah) Ketagih

Tuke dan Terung Pecal (versi mentah).

Sedang mencari inspirasi resipi tuke dan terung pecal (versi mentah) khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun tuke dan terung pecal (versi mentah) yang sedap semestinya memiliki wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari tuke dan terung pecal (versi mentah), mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan tuke dan terung pecal (versi mentah) sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi melayan spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, sediakan tuke dan terung pecal (versi mentah) rumah sahaja. Kekal dengan bahan sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda dapat sediakan Tuke dan Terung Pecal (versi mentah) memakai 9 bahan dan 3 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke membuat Tuke dan Terung Pecal (versi mentah):

  1. Gunakan Tuke -digoreng atau bakar.
  2. Siapkan Terung – direbus asing.
  3. Menyediakan Santan kelapa – diperah sekali sahaja.
  4. Siapkan Bawang putih dan merah – ditumbuk.
  5. Siapkan Bilis – ditumbuk.
  6. Menyediakan Belacan – ditumbuk.
  7. Menyediakan Cili padi -ditumbuk.
  8. Ambil Biji cekur – ditumbuk.
  9. Ambil Garam, gula dan ajinamoto.

Jalan membuat Tuke dan Terung Pecal (versi mentah):

  1. Tumbuk bahan yang perlu ditumbuk..
  2. Goreng atau bakar ikan tuke. Nak cepat goreng, kalau nak lambat dan sedap sila lah bakar..
  3. Bahan yang ditumbuk dicampur bersama perahan santan. Perasakan garam, ajinamoto dan gule sedikit..

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah sediakan tuke dan terung pecal (versi mentah) boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.