Resipi Lezat

Idea Resipi Menyiapkan Kari Kepala Ikan yang mana Boleh Memanjakan Lidah Untuk Famliy di Rumah

Kari Kepala Ikan.

Awak mencari inspirasi resipi kari kepala ikan khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun kari kepala ikan yang sedap betul memiliki wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari kari kepala ikan, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mau sediakan kari kepala ikan sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi berkhidmat khas.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal untuk membuat kari kepala ikan siap dibuat. Anda dapat membuat Kari Kepala Ikan menggunakan 14 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Kari Kepala Ikan:

  1. Gunakan 1 ketul kepala ikan merah.
  2. Gunakan 2 sudu besar serbuk kari ikan.
  3. Menyediakan 1 sudu kecil halba campur.
  4. Ambil 1/2 biji bawang besar.
  5. Siapkan 1 ulas bawang putih.
  6. Menyediakan 1 tangkai daun kari.
  7. Gunakan 1 sudu besar asam jawa.
  8. Menyediakan 1 biji tomato.
  9. Gunakan 4 batang kacang bendi.
  10. Ambil 1 kotak santan (200ml).
  11. Siapkan 2 sudu besar minyak untuk menumis.
  12. Ambil 1 sudu kecil garam.
  13. Ambil 1/2 sudu kecil serbuk perasa.
  14. Gunakan 1 sudu besar gula pasir.

Jalan membuat Kari Kepala Ikan:

  1. Bahan diperlukan.
  2. Hiris nipis bawang besar dan bawang putih. Panaskan minyak dan tumis bersama bawang putih, bawang besar, daun kari dan halba campur hingga naik bau dan agak kekuningan..
  3. Masukkan rempah kari yang dibancuh bersama 1 cawan air. Masak sehingga kering dan pecah minyak..
  4. Cairkan asam jawa bersama 1cawan air dan masukkan dalam rempah tadi..
  5. Masak sehingga kering dan masukkan santan. **jika anda taknak gunakan santan, nak kari seperti kedai mamak yang tak gunakan santan cuma tambah air sahaja gantikan dengan santan😉.
  6. Masukkan kepala ikan dan masak seketika, kemudian masukkan tomato dan bendi. Juga bole tambah kan cili hijau dan merah jika suka. Selamat mencuba 😘.

Terima kasih untuk membaca resipi itu kami tunjuk pada sini. Harapan kami, telah di proses Kari Kepala Ikan yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu enak untuk keluarga/kawan atau menjadi idea bagi anda yang mahukan menjual makanan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.