Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyiapkan Kuih Talam Berlauk Udang Kering yang mana Anti Gagal Untuk Famliy di Rumah

Kuih Talam Berlauk Udang Kering.

Awak mencari idea resipi kuih talam berlauk udang kering khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun kuih talam berlauk udang kering yang sedap harusnya sih mempunyai wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari kuih talam berlauk udang kering, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan kuih talam berlauk udang kering sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu berkhidmat khas.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk memproses kuih talam berlauk udang kering siap dibuat. Anda boleh membuat Kuih Talam Berlauk Udang Kering memakai 13 jenis bahan dan 4 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam menyediakan Kuih Talam Berlauk Udang Kering:

  1. Menyediakan 2 cawan tepung gandum.
  2. Gunakan 6 sudu besar tepung jagung.
  3. Ambil 1 1/2 sudu kecil garam.
  4. Menyediakan 1 biji telur.
  5. Gunakan 5 cawan air.
  6. Gunakan 300 ml santan pekat.
  7. Ambil Topping.
  8. Siapkan 3 biji cili merah (dicincang halus).
  9. Siapkan 5 batang daun ketumbar (dicincang halus).
  10. Ambil 1 cawan udang kering (direndam).
  11. Gunakan 1 labu bawang merah (dihiris nipis).
  12. Siapkan Sedikit sos cili.
  13. Ambil 2 sudu besar minyak masak.

Langkah-langkah membuat Kuih Talam Berlauk Udang Kering:

  1. Satukan tepung gandum, tepung jagung, garam, telur dan air..
  2. Kacau rata, masukkan santan pekat dan gaul sebati kemudian tapiskan. Masak sebentar di atas dapur hingga kelihatan sedikit pekat.. Kuih Talam Berlauk Udang Kering
  3. Panaskan kukusan. Alaskan acuan dengan plastik dan sapukan sedikit minyak masak. Tuang adunan dan kukus 20 minit/masak. Goreng bawang merah dengan sedikit minyak hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan. Gunakan kuali yang sama dengan lebihan sedikit minyak bekas bawang goreng tadi, goreng udang kering yang telah ditoskan hingga 1-2 minit. Angkat dan kisar halus..
  4. Sapukan sedikit sos cili di atas kuih tadi dan taburkan udang kering, cili cincang, daun ketumbar cincang dan bawang goreng. Sejukkan dahulu sebelum dipotong. Boleh juga ditambah lobak jeruk/asin yang dicincang halus..

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Kuih Talam Berlauk Udang Kering yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu menarik untuk keluarga/kawan atau menjadi idea dalam perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.