Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyiapkan Asam Pedas Ayam Berempah & Berhalba yang mana Membuat anda meleleh Untuk Keluarga di Rumah

Asam Pedas Ayam Berempah & Berhalba.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi asam pedas ayam berempah & berhalba khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun asam pedas ayam berempah & berhalba yang sedap semestinya punya wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari asam pedas ayam berempah & berhalba, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya mahu sediakan asam pedas ayam berempah & berhalba sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu melayan khas.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal dalam mengolah asam pedas ayam berempah & berhalba siap dibuat. Anda dapat membuat Asam Pedas Ayam Berempah & Berhalba memakai 26 bahan dan 5 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Asam Pedas Ayam Berempah & Berhalba:

  1. Menyediakan 1 ekor ayam (dipotong)/daging/ikan.
  2. Gunakan (A) Bahan Kisar.
  3. Siapkan 1 biji bawang merah besar.
  4. Menyediakan 1 inci halia.
  5. Menyediakan 1 inci lengkuas.
  6. Siapkan 2 ulas bawang putih.
  7. Menyediakan 5 biji cili padi merah.
  8. Ambil 1/2 sudu teh belacan.
  9. Siapkan 1/2 inci kunyit hidup.
  10. Menyediakan (B) Rempah ratus.
  11. Menyediakan 1 sudu teh serbuk lada hitam.
  12. Ambil 1 sudu teh ketumbar.
  13. Siapkan 1/2 sudu teh serbuk jintan manis.
  14. Siapkan 1/2 sudu teh serbuk jintan putih.
  15. Siapkan 1/2 sudu teh halba.
  16. Menyediakan (C) Bahan ditumis bersama (A) + (B).
  17. Siapkan 3 sudu besar cili kisar.
  18. Ambil 1 peket pes asam pedas Adabi.
  19. Gunakan 1 batang serai (diketuk).
  20. Gunakan Garam, gula secukupnya.
  21. Ambil 2 sudu besar asam jawa (dibancuh air & ditapis).
  22. Ambil (D) Bahan tambahan.
  23. Siapkan 8 tangkai daun kesum.
  24. Gunakan 2 batang bunga kantan.
  25. Menyediakan 2 biji tomato.
  26. Gunakan 8 biji bendi @ terung.

Langkah-langkah sediakan Asam Pedas Ayam Berempah & Berhalba:

  1. Tumis bahan kisar dan pes asam pedas sehingga pecah minyak..
  2. Masukkan rempah ratus, daun kesum, bunga kantan gula dan sedikit garam. Biar gula caramelised dan kuah berkilat. (Terpaksa skip bunga kantan sebab takde harini).
  3. Masukkan air asam jawa..
  4. Masukkan ayam dan serai, kacau dan tutup periuk. Masak sekejap..
  5. Tambahkan air. Apabila air dah kurang sedikit masukkan terung. Masak sehingga kuah pekat tanpa penutup kemudian masukkan Bendi. Uchu suka reneh dengan api perlahan sehingga pekat. (Uchu tak letak bendi,terung sebab takde)๐Ÿ‘‡gambar lama…

Terima kasih untuk membaca resipi itu kami tunjuk pada sini. Harapan kami, telah di proses Asam Pedas Ayam Berempah & Berhalba yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu enak untuk keluarga/kawan atau menjadi inspirasi untuk menjual makanan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.