Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyiapkan Nasi Dagang Kelantan by Rina yang mana Membuat anda meleleh Untuk Keluarga di Rumah

Nasi Dagang Kelantan by Rina.

Sedang mencari inspirasi resipi nasi dagang kelantan by rina khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun nasi dagang kelantan by rina yang sedap harusnya sih mempunyai wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari nasi dagang kelantan by rina, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya hendak sediakan nasi dagang kelantan by rina sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu melayan spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, berbeza-beza nasi dagang kelantan by rina rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh sediakan Nasi Dagang Kelantan by Rina memakai 36 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke menyediakan Nasi Dagang Kelantan by Rina:

  1. Gunakan 1 cwn beras nasi dagang.
  2. Gunakan 3/4 cwn santan pekat.
  3. Siapkan 1 inci halia hiris.
  4. Menyediakan 1 ulas bawang putih hiris.
  5. Menyediakan 1 biji bawang merah kecil hiris.
  6. Gunakan sedikit halba.
  7. Ambil garam.
  8. Ambil gula.
  9. Ambil Gulai Ikan Tongkol.
  10. Gunakan Rebus.
  11. Gunakan 2 potong ikan tongkol.
  12. Siapkan keping asam.
  13. Menyediakan air.
  14. Ambil Kisar.
  15. Siapkan 1 biji bawang merah kecil.
  16. Siapkan 2 ulas bawang putih.
  17. Siapkan sedikit lengkuas.
  18. Gunakan sedikit halia.
  19. Siapkan Bahan lain.
  20. Siapkan 1/2 sdk serbuk jintan manis.
  21. Ambil 2 sdb serbuk kari.
  22. Menyediakan 1 sdb kerisik.
  23. Menyediakan 1/2 cawan santan cair.
  24. Gunakan 2 biji cili padi.
  25. Menyediakan keping asam.
  26. Ambil garam.
  27. Gunakan gula.
  28. Siapkan perasa.
  29. Siapkan 1/2 sdb serbuk ketumbar.
  30. Siapkan Pencuk.
  31. Menyediakan 1/2 biji timun hiris.
  32. Menyediakan 1/2 biji karot hiris.
  33. Gunakan 1/2 labu bawang hiris.
  34. Menyediakan cuka.
  35. Ambil garam.
  36. Gunakan gula.

Langkah-langkah sediakan Nasi Dagang Kelantan by Rina:

  1. Kukus nasi seperti biasa..
  2. Satukan santan, halia, bawang putih, bawang merah, halba, garam dan gula ke dalam perium dan masak sehingga berwap dan pekat sedikit. Tutup api..
  3. Selepas nasi masak, gaul dengan santan tadi sehingga sebati. Kemudian kukus sebentar nasi td..
  4. Untuk gulai ikan tongkol, rebus ikan bersama asam keping dan sedikit air..
  5. Tumis bahan kisar sehingga wangi. Masukkan bahan – bahan lain kecuali kerisik. Bila semua dah sebati dan pekat masukkan kerisik..
  6. Untuk pencuk, campur semua bahan. Sebatikan rasa. Siap..

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah membuat nasi dagang kelantan by rina boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.