Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyediakan Ikan Tumis Asam yang mana Membuat anda meleleh Untuk Keluarga di Rumah

Ikan Tumis Asam.

Awak mencari inspirasi resipi ikan tumis asam khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun ikan tumis asam yang sedap harusnya sih punya wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari ikan tumis asam, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan ikan tumis asam yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu berkhidmat spesial.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk memproses ikan tumis asam siap dibuat. Anda boleh sediakan Ikan Tumis Asam memakai 9 bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke membuat Ikan Tumis Asam:

  1. Gunakan Sebiji bawang merah.
  2. Ambil 3 ulas bawang putih.
  3. Ambil Segenggam Ikan Bilis.
  4. Menyediakan 1 inci Belacan.
  5. Menyediakan Air Asam Jawa.
  6. Ambil 1/2 Inci Kunyit.
  7. Gunakan Cili Kering (potong dan rendam/rebus sampai lembut).
  8. Gunakan Ikan Kembung/Pelaling/Selar.
  9. Gunakan Garam dan Gula.

Langkah-langkah sediakan Ikan Tumis Asam:

  1. Tumbuk bawang, ikan bilis, bawang putih, bawang merah, belacan, kunyit, cili kering (yang sudah lembut) garam & gula.
  2. Panaskan minyak, masukkan bahan ditumbuk, tumis sampai pecah minyak (kawal api).
  3. Masukkan air asam jawa & biar mendidih..
  4. Setelah mendidih, perasakan jika garam & gula tak cukup rasa. b.
  5. Masukkan ikan, biarkan mendidih dan angkat dalam 5 minit…

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah sediakan ikan tumis asam boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.