Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyiapkan Lontong dan Sambal Sotong yang mana Anti Gagal Untuk Famliy di Rumah

Lontong dan Sambal Sotong.

Sedang mencari inspirasi resipi lontong dan sambal sotong khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun lontong dan sambal sotong yang sedap harusnya sih mempunyai wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari lontong dan sambal sotong, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mau sediakan lontong dan sambal sotong yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi melayan spesial.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal untuk membuat lontong dan sambal sotong siap dibuat. Anda dapat membuat Lontong dan Sambal Sotong memakai 32 jenis bahan dan 11 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke membuat Lontong dan Sambal Sotong:

  1. Ambil 10-15 nasi himpit peket kecil (direbus sehingga masak).
  2. Menyediakan Lodeh.
  3. Menyediakan 8 ulas bawang merah (kisar).
  4. Menyediakan 1 inci kunyit hidup (kisar).
  5. Ambil 2 sudu besar udang kering (rendam dan kisar).
  6. Siapkan 1 batang karot (potong panjang).
  7. Siapkan 5 batang kacang panjang (potong 1 inci panjang).
  8. Siapkan 1/4 biji kubis.
  9. Ambil 1/4 biji sengkuang (potong panjang).
  10. Menyediakan 1 biji terung.
  11. Gunakan 1 biji kentang.
  12. Menyediakan 1-2 keping fucuk (rendam dan potong kecil).
  13. Menyediakan 1 peket suhun (rendam).
  14. Ambil 1 keping tempe (potong sederhana besar dan goreng).
  15. Siapkan 2 keping tauhu (potong kecil dan goreng).
  16. Ambil 2 biji cili merah (optional).
  17. Siapkan 2 batang serai (diketuk).
  18. Menyediakan 2 santan kotak kecil.
  19. Gunakan 1-2 cawan air (mengikut kepekatan).
  20. Gunakan 1-2 sudu kecil garam(secukup rasa).
  21. Gunakan 1 sudu besar gula perang (secukup rasa).
  22. Menyediakan 1 kiub ikan bilis (optional).
  23. Menyediakan 1 sudu teh serbuk kunyit (untuk menaikkan warna kuah lodeh).
  24. Ambil Sambal Sotong.
  25. Menyediakan 3-5 ekor sotong.
  26. Gunakan 1 biji bawang besar.
  27. Menyediakan 3 ulas bawang putih.
  28. Menyediakan 3 asam keping.
  29. Gunakan 1 batang serai.
  30. Siapkan 1 senduk cili kering kisar.
  31. Menyediakan 1-2 sudu besar gula perang (secukup rasa).
  32. Gunakan 1 sudu kecil garam (secukup rasa).

Jalan sediakan Lontong dan Sambal Sotong:

  1. Sediakan bahan-bahan yang diperlukan.
  2. Rebus nasi himpit sehingga masak.
  3. Kisar bawang merah, kunyit hidup dan udang kering bersama 1/2 cawan air..
  4. Masak bahan kisar atas dapur sehingga masak. Tambah air 1-2 cawan.
  5. Sambil tunggu bahan kisar masak, boleh goreng tauhu dan tempe dahulu dan letak tepi.
  6. Bila dah nampak bahan kisar masak, boleh masukkan sayur yang keras dahulu sehingga yang lembut.
  7. Masukkan santan, tempe dan tauhu yang telah digoreng, gula serta garam. Saya letak kiub ikan bilis sebab kebetulan stok udang segar habis. Letak serbuk kunyit sedikit untuk menaikkan warna kuah lodeh. Kacau perlahan agar tidak berketul. Bila siap dah boleh sediakan sambal sotong pula..
  8. Siapkan bahan membuat sambal sotong. Kisar bawang besar dan bawang putih..
  9. Tumis cili kisar sehingga masak dan naik minyak. Letak gula, serai dan tumis sekejap. Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau..
  10. Bila nampak betul-betul masak, masukkan sotong, garam dan asam keping dan siap..
  11. Potong nasi himpit yang telah rebus, curahkan kuah lodeh atas nasi himpit dan letakkan sedikit sambal sotong. Okey dah boleh raya 😍😍😍.

Terima kasih untuk membaca resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Lontong dan Sambal Sotong yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu lezat untuk keluarga/kawan atau menjadi idea dalam perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.