Resipi Lezat

Resipi Rumahan Membuat Sup Ayam Shitake yang mana Sempurna Untuk Keluarga di Rumah

Sup Ayam Shitake.

Awak mencari inspirasi resipi sup ayam shitake khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun sup ayam shitake yang sedap betul punya wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari sup ayam shitake, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan sup ayam shitake sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu melayan spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, ciptakan sup ayam shitake rumah sahaja. Kekal dengan bahan sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh membuat Sup Ayam Shitake menggunakan 12 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke menyediakan Sup Ayam Shitake:

  1. Siapkan 1/2 ekor ayam.
  2. Gunakan 8 ulas bawang putih (diketuk).
  3. Gunakan 1 inci halia (dihiris).
  4. Gunakan 1 sudu besar stock ayam pekat/kiub.
  5. Menyediakan 5 sudu besar sos tiram (ikut citarasa).
  6. Siapkan 3 sudu besar kicap cair (sebagai ganti garam dan pewarna).
  7. Gunakan 3 biji cili kering (buang biji, gunting kasar).
  8. Siapkan 10 biji kurma merah (ikut suka).
  9. Siapkan 200 gram Cendawan Shitake fresh/butang (ikut suka).
  10. Siapkan Cendawan fungus (rendam supaya kembang).
  11. Siapkan 1 sudu besar tepung jagung dibancuh air.
  12. Menyediakan Air secukupnya.

Jalan membuat Sup Ayam Shitake:

  1. Rebus halia dan bawang putih..
  2. Masukkan kurma merah dan ayam serta semua bahan2 lain kecuali tepung jagung..
  3. Tutup periuk. Reneh dengan api sederhana supaya setiap bahan dapat mengeluarkan rasanya lebih baik..
  4. Masukkan bancuhan tepung jagung. Perasakan jika perlu..
  5. Hidangkan panas2 bersama nasi butter/nasi putih/roti bakar.๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹.
  6. Tips: basuh ayam dengan tepung beberapa kali untuk kurangkan hamis kerana sup tidak banyak menggunakan rempah..

Terima kasih untuk membaca resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan tinggi kami, telah di proses Sup Ayam Shitake yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu lezat untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi inspirasi untuk menjual makanan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.