Resipi Lezat

Resipi Rumahan Membuat Ikan Kembung Goreng Kunyit Ketumbar yang mana sedap Untuk Keluarga di Rumah

Ikan Kembung Goreng Kunyit Ketumbar.

Awak mencari idea resipi ikan kembung goreng kunyit ketumbar khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun ikan kembung goreng kunyit ketumbar yang sedap semestinya memiliki wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari ikan kembung goreng kunyit ketumbar, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan ikan kembung goreng kunyit ketumbar sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu melayan spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, buat ikan kembung goreng kunyit ketumbar rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat membuat Ikan Kembung Goreng Kunyit Ketumbar memakai 5 bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke menyediakan Ikan Kembung Goreng Kunyit Ketumbar:

  1. Siapkan 3 ekor ikan kembung.
  2. Ambil 1 siung bawang putih.
  3. Gunakan 1 sdt serbuk kunyit.
  4. Ambil 1 sdt serbuk ketumbar.
  5. Ambil 1 sdt garam.

Jalan membuat Ikan Kembung Goreng Kunyit Ketumbar:

  1. Siang ikan dan buang perutnya, cuci bersih dan kerat tidak sampai terputus di bagian badannya..
  2. Pukul bawang putih sehingga hancur kasar. Satukan dengan serbuk kunyit, serbuk ketumbar, dan garam sehingga menjadi serupa pes. Kemudian sapukan ke semua badan ikan sampai merata..
  3. Panaskan minyak agak banyak untuk mengoreng ikan, ini penting sekali untuk mendapatkan ikan yang rangup di luar dan lembut di dalam. Tutup. Kenapa di tutup.. ? Agar minyak tidak banyak memercik keluar 😀, dan panas minyak tetap terjaga. Kalau Korang tak mau tutup pun takpe.. tapi jaga jaga takut terkena kulit..
  4. Tunggu sampai takda bunyi..
  5. Pertanda satu sisi sudah masak. Dan kita terbalikkan. TUTUP kembali. Sampai takde bunyi lagi..
  6. Jika sudah senyap (adalah bunyi pletak pletok sekali dua) Pertanda satu sisi lagi di bagian ikan sudah masak. Angkat. Matikan api. Ikan sedia untuk di hidangkan panas panas..

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan tinggi kami, telah di proses Ikan Kembung Goreng Kunyit Ketumbar yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu enak untuk keluarga/kawan atau menjadi inspirasi untuk perniagaan masakan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.