Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyiapkan Ikan Bakar Air Asam Gula Nira yang mana Sempurna Untuk Famliy di Rumah

Ikan Bakar Air Asam Gula Nira.

Awak mencari inspirasi resipi ikan bakar air asam gula nira khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun ikan bakar air asam gula nira yang sedap semestinya mempunyai wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari ikan bakar air asam gula nira, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya mahu sediakan ikan bakar air asam gula nira yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, sediakan ikan bakar air asam gula nira rumah sahaja. Kekal dibuat daripada yang sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat membuat Ikan Bakar Air Asam Gula Nira menggunakan 11 bahan dan 5 tahap pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke membuat Ikan Bakar Air Asam Gula Nira:

  1. Ambil Ikan segar (kembung, selar, ebek atau apa2 sahaja jenis ikan).
  2. Siapkan Air Asam Gula Nira.
  3. Siapkan 1 sudu besar pes asam jawa (adabi).
  4. Gunakan 3 sudu besar gula Nira yg telah dihancurkan.
  5. Ambil 3 sudu besar sos ikan.
  6. Siapkan 1 biji bawang merah mayang.
  7. Ambil I ulas bawang putih (cincang halus).
  8. Gunakan 1 biji asam limau (amik jus).
  9. Siapkan I biji tomato potong dadu.
  10. Gunakan 5 biji cili padi (boleh lebihkan kalau suka pedas).
  11. Siapkan 1/2 cawan air didih.

Langkah-langkah membuat Ikan Bakar Air Asam Gula Nira:

  1. Satukan air didih Dan gula nira serta pes asam jawa Gaul hingga sebati kemudian masukkan semua Bahan lain kecuali tomato.
  2. Ikan yang telah dibersihkan, bakar atas bara atau pan atau oven, sehingga kulit sedikit kuning garing.
  3. Bila ikan telah masak Dan sedia untuk dihidang barulah masukkan tomato kedalam air asam.
  4. Boleh dihidangkan secara berasingan atau curahkan air asam di atas ikan bakar..
  5. Nota tambahan – gula Nira boleh ditukarkan dengan gula melaka atau gula kabung atau pun gula merah.

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah sediakan ikan bakar air asam gula nira boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.