Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyiapkan Sambal Ikan Rebus Goreng yang mana Sangat lazat Untuk Famliy di Rumah

Sambal Ikan Rebus Goreng.

Sedang mencari inspirasi resipi sambal ikan rebus goreng khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun sambal ikan rebus goreng yang sedap semestinya punya wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari sambal ikan rebus goreng, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan sambal ikan rebus goreng sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, ciptakan sambal ikan rebus goreng rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, pinggan ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh sediakan Sambal Ikan Rebus Goreng memakai 14 bahan dan 7 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke membuat Sambal Ikan Rebus Goreng:

  1. Menyediakan Bahan A.
  2. Ambil 3 / 4 ekor ikan kembung – dibersihkan.
  3. Siapkan 1 keping asam keping.
  4. Ambil Garam secukup rasa.
  5. Menyediakan Air untuk merebus.
  6. Gunakan Bahan B.
  7. Menyediakan 1 biji bawang Holland – dimayang.
  8. Siapkan 4 biji bawang merah – dipotong kecil.
  9. Gunakan 3 ulas bawang putih – dipotong kecil.
  10. Siapkan 15 tangkai cili kering – dipotong kecil dan direbus.
  11. Menyediakan 1 keping gula melaka – dipotong kecil.
  12. Menyediakan 1 keping asam keping.
  13. Gunakan Garam secukup rasa.
  14. Gunakan Minyak untuk menggoreng dan menumis.

Jalan membuat Sambal Ikan Rebus Goreng:

  1. Sediakan bahan-bahan seperti berikut..
  2. Untuk Bahan A. Rebus ikan bersama garam dan asam keping sehingga empuk..
  3. Panaskan minyak dan goreng ikan rebus tadi sehingga garing. Tos. Kemudian asingkan tulang ikan dan isinya. Ketepikan..
  4. Kisar cili kering, bawang merah dan bawang putih bersama sedikit air sehingga halus..
  5. Panaskan sedikit minyak (gunakan lebihan minyak goreng tadi). Tumis bahan kisar sehingga naik bau dan garing. Kemudian masukkan hirisan bawang Holland dan asam keping. Kacau sebati..
  6. Apabila sambal makin pekat, masukkan gula melaka dan garam. Kacau rata sehingga gula melaka hancur. Akhir sekali masukkan ikan goreng tadi. Kaup balikkan dan biarkan sambal masak sempurna..
  7. Sedia dinikmati bersama nasi putih atau nasi lemak..

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah membuat sambal ikan rebus goreng boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.