Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyediakan Laksa Kedah yang mana Sangat lazat Untuk Keluarga di Rumah

Laksa Kedah.

Sedang mencari idea resipi laksa kedah khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun laksa kedah yang sedap harusnya sih punya wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari laksa kedah, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Kalau hendak sediakan laksa kedah sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, ciptakan laksa kedah rumah sahaja. Kekal dibuat daripada yang sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh sediakan Laksa Kedah menggunakan 16 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke membuat Laksa Kedah:

  1. Ambil 1 kilo ikan segar (saya gunakan ikan kembung).
  2. Menyediakan 21 biji cili kering.
  3. Gunakan 5 ulas bawang besar.
  4. Gunakan 2 kuntum bunga kantan.
  5. Ambil 2 tangkai daun kesom atau cenohom.
  6. Gunakan 3-6 asam keping atau asam gelugur.
  7. Ambil Belacan saiz ibu jari.
  8. Siapkan 2 paket laksa.
  9. Menyediakan Sedikit garam.
  10. Siapkan Kuah.
  11. Siapkan 2 ulas bawang besar dihiris halus.
  12. Siapkan Limau asam dibelah ikut kesesuaian.
  13. Ambil Cili padi dihiris halus.
  14. Menyediakan Bunga kantan dihiris halus.
  15. Ambil Daun gajus, pegaga dan selom dihiris halus.
  16. Menyediakan Hidangan.

Langkah-langkah sediakan Laksa Kedah:

  1. Rendam laksa berasingan. Sebaiknya 2-3 jam. Rebus hingga laksanya lembut dan mudah putus. Toskan dan basuh dengan air biasa untuk elakkan jadi lembik..
  2. Ikan dibersihkan dan direbus hingga didih bersama 2 keping asam.
  3. Rebus cili kering hingga didih dan dikisarkan bersama bawang merah. Masukkan dalam periuk dan panaskan perlahan-lahan.
  4. Ikan rebus tadi diambil isinya dan dikisarkan. Gunakan air rebusan tadi semasa kisarkan isi ikan tadi. Masukkan dalam periuk..
  5. Tambah asam keping, belacan, bunga kantan dan daun kesom. Gunakan api yang sederhana dan masak hingga mendidih..
  6. Didihkan hingga kelihatan bunga kantan itu lembut dan kembang. Tutup api dan tambahkan garam secukup rasa.
  7. Hidangkan bersama bahan-bahan untuk hidangan tadi.

Terima kasih untuk membaca resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Laksa Kedah yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu enak untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi idea bagi anda yang mahukan menjual makanan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.