Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyediakan Kari Telur Berkerisik yang mana Lezat Untuk Famliy di Rumah

Kari Telur Berkerisik.

Sedang mencari idea resipi kari telur berkerisik khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun kari telur berkerisik yang sedap betul punya wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari kari telur berkerisik, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan kari telur berkerisik yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu berkhidmat khas.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal dalam mengolah kari telur berkerisik siap dibuat. Anda boleh membuat Kari Telur Berkerisik memakai 18 bahan dan 9 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke menyediakan Kari Telur Berkerisik:

  1. Ambil 2 tangkai daun kari*.
  2. Siapkan 1/2 batang kulit kayu manis*.
  3. Gunakan 1 kuntum bunga lawang*.
  4. Siapkan 2 biji bunga cengkih*.
  5. Menyediakan 2 biji buah pelaga*.
  6. Gunakan 4 biji bawang kecil (saiz 10 sen)/ 1 biji bawang besar**.
  7. Siapkan 2 ulas bawang putih**.
  8. Siapkan 1 inci halia**.
  9. Ambil 1 biji tomato.
  10. Gunakan 1 paket kecil rempah kari ayam & daging+1 sdb serbuk cili+air.
  11. Ambil Sedikit air.
  12. Menyediakan 3 biji kentang.
  13. Ambil 1 1/2 cawan air.
  14. Menyediakan 1/2 cawan santan.
  15. Menyediakan keping Secubit asam.
  16. Gunakan 1/2-1 sdb kerisik.
  17. Gunakan 6 biji telur rebus.
  18. Gunakan Garam secukupnya.

Jalan membuat Kari Telur Berkerisik:

  1. Kisar bahan-bahan yang bertanda **..
  2. Kisar kasar tomato..
  3. Panaskan minyak masak. Masukkan bahan-bahan yang bertanda *..
  4. Masukkan pula bahan kisar. Tumis seketika sehingga naik bau..
  5. Masukkan tomato yang telah dikisar kasar & pes rempah yang telah dibancuh. Masak sehingga pecah minyak. Tambahkan sedikit air & ulang 3-5 kali supaya kari tahan lebih lama..
  6. Masukkan kentang & air. Kacau rata & biarkan sehingga kentang empuk..
  7. Masukkan pula santan, asam keping & kerisik. Perasakan dengan garam secukupnya..
  8. Akhir sekali, masukkan telur rebus. Kacau rata & biarkan kuah mendidih seketika..
  9. Nota: – Tambahkan lagi air jika tidak suka kuah yang pekat..

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan tinggi kami, telah di proses Kari Telur Berkerisik yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu lezat untuk keluarga/kawan atau menjadi idea bagi anda yang mahukan perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.