Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyediakan Kari Daging Dengan Ubi Kentang yang mana Sangat Sedap Untuk Famliy di Rumah

Kari Daging Dengan Ubi Kentang.

Sedang mencari inspirasi resipi kari daging dengan ubi kentang khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Kalau keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun kari daging dengan ubi kentang yang sedap betul punya wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari kari daging dengan ubi kentang, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya mahu sediakan kari daging dengan ubi kentang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi berkhidmat khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, ciptakan kari daging dengan ubi kentang rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat sediakan Kari Daging Dengan Ubi Kentang menggunakan 18 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam membuat Kari Daging Dengan Ubi Kentang:

  1. Gunakan 1 kg daging – hiris sederhana nipis.
  2. Menyediakan 2 bungkus rempah kari (50g).
  3. Gunakan Bahan Tumis.
  4. Ambil 3 ulas bawang putih – hiris.
  5. Siapkan 4 ulas bawang merah – hiris.
  6. Ambil 1 inci halia – hiris memanjang.
  7. Menyediakan 2 tangkai daun kari.
  8. Menyediakan Rempah 4 sekawan (kayu manis, b.cengkih, b.lawang, b. pelaga).
  9. Gunakan 2 helai daun pandan.
  10. Menyediakan Bahan Lain.
  11. Ambil 250 ml santan pekat.
  12. Gunakan 250 ml air.
  13. Ambil 2 sdb kerisik.
  14. Menyediakan 1 senduk minyak.
  15. Ambil 1-2 sdt garam (secukup rasa).
  16. Menyediakan 1 sdb gula (secukup rasa).
  17. Menyediakan 1-2 sdt serbuk perasa (optional).
  18. Ambil 4 biji kentang (sederhana) – potong 4.

Jalan sediakan Kari Daging Dengan Ubi Kentang:

  1. Sediakan bahan-bahan tumis dan gaul daging dengan rempah kari dan sedikit air..
  2. Panaskan minyak. Masukkan bahan tumis, tumis sampai naik bau dan kekuningan..
  3. Masukkan daging yang telah digaul dengan rempah kari, masak sampai rempah pecah minyak. Masukkan santan, gaul sebati..
  4. Tuangkan air secukupnya. Lebihkan air kalau nak kuah cair, saya suka pekat-pekat. Boleh perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya..
  5. Akhir sekali masukkan kentang dan kerisik. Didihkan sampai kentang cukup empuk. Bolehlah padamkan api. Sedia untuk dihidang..

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah membuat kari daging dengan ubi kentang boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.