Resipi Lezat

Idea Resipi Membuat Kembung Masak Lemak Cili Api Bunga Kantan yang mana Lezat Untuk Famliy di Rumah

Kembung Masak Lemak Cili Api Bunga Kantan.

Sekali lagi mencari idea resipi kembung masak lemak cili api bunga kantan khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun kembung masak lemak cili api bunga kantan yang sedap betul punya wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari kembung masak lemak cili api bunga kantan, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau hendak sediakan kembung masak lemak cili api bunga kantan sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi melayan khas.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal dalam mengolah kembung masak lemak cili api bunga kantan siap dibuat. Anda dapat sediakan Kembung Masak Lemak Cili Api Bunga Kantan menggunakan 17 bahan dan 6 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam membuat Kembung Masak Lemak Cili Api Bunga Kantan:

  1. Menyediakan 6 ekor ikan kembung.
  2. Menyediakan 200 ml santan (KARA).
  3. Ambil 2 keping asam gelugor.
  4. Menyediakan 600 ml air.
  5. Siapkan 2 batang serai diketuk.
  6. Siapkan 3 helai daun limau purut dicarik-carik.
  7. Menyediakan 3 sudu makan minyak.
  8. Ambil 1 1/2 sudu teh garam.
  9. Ambil 1 sudu teh meggi cukup rasa.
  10. Menyediakan Bahan A – Dikisar.
  11. Menyediakan 15 tangkai cili api.
  12. Menyediakan 2 ketul kunyit.
  13. Gunakan 1/2 biji bawang besar.
  14. Ambil 50 ml air.
  15. Ambil Bahan B – Dikisar.
  16. Siapkan 2 kuntum bunga kantan.
  17. Siapkan 100 ml air.

Langkah-langkah membuat Kembung Masak Lemak Cili Api Bunga Kantan:

  1. Sediakan bahan-bahan..
  2. Panaskan minyak dan tumis Bahan A hingga garing. Masukkan serai. Kemudian, tuang Bahan B. Tambah air..
  3. Masukkan santan dan asam gelugor. Reneh lagi hingga mendidih. Kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak..
  4. Masukkan ikan dan daun limau purut. Perasakan garam dan serbuk perasa..
  5. Siap. Bolehlah dihidang..
  6. Ni la gambar task Kak Lat..

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah membuat kembung masak lemak cili api bunga kantan boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.