Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyediakan Laksa semudah 1 2 3πŸ€— yang mana sedap Untuk Keluarga di Rumah

Laksa semudah 1 2 3πŸ€—.

Sedang mencari inspirasi resipi laksa semudah 1 2 3πŸ€— khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun laksa semudah 1 2 3πŸ€— yang sedap harusnya sih mempunyai wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari laksa semudah 1 2 3πŸ€—, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan laksa semudah 1 2 3πŸ€— sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi berkhidmat spesial.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal yang boleh digunakan untuk memproses laksa semudah 1 2 3πŸ€— siap dibuat. Anda boleh sediakan Laksa semudah 1 2 3πŸ€— memakai 23 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam membuat Laksa semudah 1 2 3πŸ€—:

  1. Gunakan Laksa.
  2. Siapkan Air.
  3. Menyediakan 1 bungkus laksa.
  4. Siapkan Kuah.
  5. Gunakan 6-7 ekor Ikan kembung saiz sederhana besar.
  6. Siapkan Air.
  7. Menyediakan 3-4 Asam keping.
  8. Gunakan 5-7 tangkai Cili kering yang dikisar halus.
  9. Gunakan 4-5 ulas bawang merah.
  10. Menyediakan 2 ulas bawang putih.
  11. Ambil Sedikit minyak masak.
  12. Menyediakan Garam.
  13. Siapkan Serbuk perasa.
  14. Menyediakan 1 biji Bunga kantan.
  15. Siapkan 5 batang daun kesum.
  16. Ambil Bahan tambahan.
  17. Ambil 3 biji Telur ayam (direbus dan dibelah dua).
  18. Gunakan Timun dihiris halus.
  19. Ambil Bawang bombay dipotong halus.
  20. Ambil Cili padi (dipotong).
  21. Ambil Bawang goreng.
  22. Ambil Daun bawang(dipotong halus).
  23. Ambil Limau kasturi (dibelah dua).

Jalan membuat Laksa semudah 1 2 3πŸ€—:

  1. Rebus ikan dengan air, sedikit garam dan asam keping. Tutup api dan asingkan isi dengan tulang ikan kemudian kisar isi ikan tersebut. Jangan buah air rebusan ikan tadi kerana ia oleh digunakan dalam kuah laksa.
  2. Tulang ikan juga jangan dibuang. Kisar tulang ikan sehingga halus dengan air.. dan tapis utk mengasingkan tulang yang tidak hancur. Ulang langkah ini sehingga tulang kelihatan berwarna putih jernih.ketepikan seketika.
  3. Pasangkan api, masukkan sedikit minyak kemudian masukkan cili dan bawang yang telah dikisar halus. Pastikan cili tersebut naik minyak baru masukkan kuah ikan yang telah dikisar. Gaulkan seketika.
  4. Selepas itu, masukkan asam keping, daun kesum dan bunga kantan ke dalam kuah laksa tadi. Sekali sekala gaul kuah supaya sebati. Dan masukkan garam dan serbuk perasa.
  5. Apabila kuah sedang dimasak bolehlah rebus laksa dengan air sehingga laksa menjadi lembut. Selain itu, rebus telur ayam.
  6. Apabila kuah laksa sudah masak. Tutupkan api dan sedia untuk dihidang bersama laksa dan bahan sampingan. Selamat mencuba.

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah sediakan laksa semudah 1 2 3πŸ€— boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.