Home Made

Resipi Laksa Siam Ketagih

Laksa Siam.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi laksa siam khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun laksa siam yang sedap harusnya sih mempunyai wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari laksa siam, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan menyajikannya. Tidak usah pening Sekiranya mau sediakan laksa siam yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu melayan khas.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal untuk membuat laksa siam siap dibuat. Anda boleh membuat Laksa Siam memakai 23 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam menyediakan Laksa Siam:

  1. Gunakan Bahan Kuah :.
  2. Ambil 1 1/2 kilo ikan kembung.
  3. Gunakan 3 batang serai.
  4. Ambil 1 inci lengkuas.
  5. Menyediakan 2 inci kunyit hidup.
  6. Siapkan 5 ulas bawang merah.
  7. Ambil 1 biji bawang besar.
  8. Gunakan 3 sudu besar cili kisar.
  9. Siapkan 2 inci belacan (jika nak guna cencaluk pun boleh).
  10. Gunakan 500 ml santan pekat.
  11. Menyediakan 1 genggam daun kesum.
  12. Menyediakan 5 sudu besar garam.
  13. Gunakan 2 sudu besar gula perang.
  14. Gunakan Secubit serbuk perasa.
  15. Ambil Bahan Laksa :.
  16. Ambil 1 bungkus laksa halus Eka (direbus).
  17. Ambil 1 batang timun jepun (hiris halus memanjang).
  18. Menyediakan 1 mangkuk kecil taugeh.
  19. Menyediakan 1/2 ikat kacang panjang (dihiris nipis).
  20. Gunakan 1 kuntum bunga kuntum (dihiris halus).
  21. Menyediakan 5 biji limau kasturi (dibelah dua).
  22. Menyediakan 5 biji cili padi (dihiris halus).
  23. Ambil 10 pokok pucuk kemangi/ selasih.

Jalan sediakan Laksa Siam:

  1. Rupa Laksa Beras Era.
  2. Ikan kembung direbus sehingga empuk. Angkat, toskan dan asingkan tulang isinya. Kisar isi dan masukkan ke masukkan ke dalam bekas. Manakala tulang dikisar dan diambil air perahan tulang..
  3. Kisar bawang merah, bawang besar, lengkuas, kunyit hidup, cili kisar dan belacan sehingga lumat..
  4. Panaskan santan dan serai ke dalam periuk. Masukkan isi ikan beserta air rebusan tulang ikan tadi. Masukkan juga bahan kisar tadi. Didihkan seketika..
  5. Masukkan daun kesum, garam, gula perang dan serbuk perasa. Masak sehingga mendidih dan masak sempurna. Tutup api dan ketepikan seketika..
  6. Cadangan Penyediaan : Letakkan laksa dalam mangkuk. Tuang kuah laksa yang dimasak tadi. Hiasi dengan hirisan timun jepun, kacang panjang, bunga kantan, limua kasturi, cili padi dan taugeh..
  7. Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba..

Terima kasih untuk membaca resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan tinggi kami, telah di proses Laksa Siam yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu sedap untuk keluarga/kawan atau menjadi idea untuk perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.