Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Membuat Basic Asam Pedas yang mana sedap Untuk Keluarga di Rumah

Basic Asam Pedas.

Awak mencari idea resipi basic asam pedas khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun basic asam pedas yang sedap semestinya mempunyai wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari basic asam pedas, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan basic asam pedas yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu melayan khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, berbeza-beza basic asam pedas rumah sahaja. Kekal dibuat daripada yang sederhana, pinggan ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh membuat Basic Asam Pedas memakai 14 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Basic Asam Pedas:

  1. Ambil 4 ekor ikan kembung dibersihkan dan dikelar.
  2. Menyediakan 3 biji bawang besar di kisar.
  3. Siapkan 1 senduk pes cili kering.
  4. Menyediakan 1/2 genggam asam jawa biji.
  5. Gunakan 2 cawan air.
  6. Menyediakan 1 1/2 inci belacan bakar.
  7. Menyediakan 1 genggam daun kesum.
  8. Ambil 1 biji bunga kantan dibelah 4.
  9. Siapkan 1 senduk kecil minyak untuk menumis.
  10. Siapkan 5 biji tomato dibelah 4.
  11. Siapkan 15 biji sayur bendi.
  12. Ambil 2 inci gula melaka/nissang.
  13. Menyediakan 1 1/2 sudu kecil garam.
  14. Siapkan 1/2 sudu kecil ajinomoto.

Jalan sediakan Basic Asam Pedas:

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang dan pes cili kering sehingga naik minyak..
  2. Kemudian masukkan belacan bakar. Tumis lagi sehingga belacan hancur dan naik bau..
  3. Gaul asam jawa biji dengan secawan air. Kemudian masukkan ke dalam bahan tumis. Kemudian masukkan 1 cawan air lagi. Air bergantung pada pekat mana kuah yang Lailer nak ye..
  4. Masukkan daun kesum dan bunga kantan. Juga masukkan sekali gula melaka..
  5. Apabila kuah dah mendidih, masukkan garam dan ajinomoto. Perlahan kan api dan masukkan ikan, sayur bendi dan tomato..
  6. Kuatkan api sedikit, tunggu sehingga sayur bendi lembut dan ikan kembung masak. Dah masak, boleh tutup api. Siap. 😊.

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah sediakan basic asam pedas boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.